Burås IK - Porthälla IBS 7 - 6 (1-3, 3-2, 3-1)

@ Svingelns Sporthall

Förbundet har bestämt sig för att börja med veckoomgångar. Därför gästade Porthälla Svingeln kl 20.45 denna torsdagskväll. Porthälla är egentligen Partille, men de tvingades byta namn vid avancemanget till division 2 pga regelsystemet. Just namnet Porthälla får en att tänka på vikingatiden och asagudarna. Liknelsen fungerar även på flera plan då det finns ett antal VM- och SM-guld i Porthällas trupp.

Trots en bra uppvärmning är det ett paralyserat Burås som startar första perioden. Vi får gå tillbaka till DM-matcherna mot allsvenska Lindås för att hitta något liknande. De gröna vågar knappt andas samma luft som de forna storspelarna i Porthälla, och får således knappt låna bollen. Det är ändå Burås som skapar matchens första riktigt heta chans när Ludde får med sig en straff.
Patrik ”jag har aldrig missat en straff” Nilsson är tagen av stundens allvar och låter bortakeepern Robert Yao göra en enkel räddning. I det efterföljande PP’t är det Porthälla som har bollen och Burås lyckas inte skapa en enda målchans. Lagom till att Porthälla blir fulltaliga kokar frustrationen över hos general Milch som får kyla av sig på botbänken. Portahälla tackar för detta läge och gör 0-1. De gröna börjar hänga med huvudena och då kommer 0-2 av bara farten. 0-3 kommer strax innan pausvilan och uppförsbacken känns enorm. Ludde sliter som vanligt hårt och kan reducera till 1-3 i periodens sista minut. Vackert framspelade av Alfredsson som fick till en turlig backhandpass.

I pausen får de gröna lyssna på Coachs vrede. De hårda orden måste ha hjälpt för det är ett annat Burås som går in i andra perioden. Jake fortsätter göra mål och reducerar till 2-3 redan efter 25 sekunder. Burås vinner fler närkamper och äger matchen. Därför är det extra tråkigt när Peter Runnestig gör mål på ett friläge efter att ha stått och fiskat på Burås planhalva. 2-4. Detta till trots är det Burås som för spelet i denna period. Lurige Magnus Berg smyger upp längs sin vänsterkant och stänker dit 3-4 från en dålig vinkel. Hans första mål i den gröna tröjan. Porthälla blir ängsliga i ren panik slår de en indian rakt in i slottet som Alfredsson snappar upp och kvitterar till 4-4. Konfettin sprids på läktarhåll av den massiva Buråsklacken. Stammisarna Markkrona och Magnberg sitter i vanlig ordning på första parkett. Gamle Buråskaptenen Rickard Jönsson var även han på besök med två vänner som ville se de gamla lirarna i Porthälla. ChipsAndreas(Numera GodisAndreas) syntes också i publikhavet.

Nu känns det som Burås kommer springa ifrån, då Porthälla såg riktigt trötta ut. Istället promenerar Anders Hellgård in i slottet och hänger 4-5. Burås kommer efter detta av sig lite, även fast spelet ser mycket bättre ut än i första perioden. Man får även chansen i PP igen och lyckas skapa två chanser, dock utan utdelning.

I tredje perioden beordrar Coach en högre press, vilket resulterar i att Porthälla tvingas försvara sig i större utsträckning. Porthälla gör blytunga 4-6 efter 05:24 och det känns inte rättvist alls. Burås fortsätter tugga på med sina tre femmor och kör stundtals med helplanspress. Det märks att Porthälla nu går på knäna och det tar enorm tid vid varje avblåsning. Fingrar ska tejpas, det ska torkas på planen och Porthällaspelare ligger på golvet och hämtar andan i flertalet minuter. Vid 11:40 ser det ut som Burås spelar PP och bortalaget parkerar bussen. Till slut får Magnberg in bollen med en jättebåge från en minst sagt dålig vinkel. 5-6 och kontakt på riktigt. Burås släpper nu alla spärrar och har vittring på kvittering. Porthälla försvarar sig dock bra och man skapar inga superlägen. Runnestig använder klubben lite väl mycket och får sätta sig på botbänken 17:07 i tredje perioden. Burås tar time-out och taktiktavlan kommer fram. Jompa och Anton agerar ass coacher i båset, men ingen var särskilt van i rollen och Jompa lyckades supa bort pennan till tavlan.
Burås får rull i PP och Porthälla är nu om möjligt ännu tröttare. Borgen stannar i sin kasse tills vidare och vi lirar 5 mot 4. Magnberg tar en ny båge och dunkar in 6-6 18:16 på exakt samma sätt som på förra målet. Porthälla kontrar med en time-out för att få vila lite. Burås kastar om i linorna och går ner på två femmor. Båda lagen går för segern men Burås har mest ork. Magnberg får bågläge i matchens sista sekunder, men nu är Porthälla med på noterna. Tre spelare följer efter och ligger i skottlinjen. Istället droppar Magnberg lite oväntat bollen till Jake. Droppen är riktigt dålig och studsar rejält. Jake skiter i detta och slår till ändå. Med en felträff hittar han krysset och Burås gör 7-6 med fyra sekunder kvar av matchen. Grön glädje utspelar sig och vi får se juniorhopp, vilket inte är vanligt hos de gröna.

Burås inkasserar tre nya friska poäng, trots man bara låg i ledning i fyra sekunder av matchen. Naturligtvis tungt för Porthälla. I premiären var det som bekant ombytta roller då Burås tappade en till synes säker ledning mot Billingsfors. Det märks nu att Burås börjar komma igång mer och mer. De nya spelarna har kommit in i laget på ett bra sätt. Debuterande Daniel Markovic gör en stabil insats i försvaret och Ludde springer sina mil som vanligt under matchen. Extra kul att se våra backar producera framåt. Fem av sju mål görs av backar. Vad får vi se härnäst? Forwards som jobbar hem? På tisdag tar vi emot svårspelade Myggenäs, hoppas vi ses då.

En bur: Markus Alfredsson. En gubbe som sliter i det tysta. Gör även tre poäng idag. Extra kul att laget får vinna. Burås brukar nämligen alltid förlora de gånger Alfredsson nätar.

Två burar: Marcus Magnberg. Har utvecklat sitt spel då han lagt till ”dropp” som möjlighet trots bågen är påbörjad. Två mål idag.

Tre burar: Jacob Edwijn. Går från klarhet till klarhet. Ett mycket mognare spel i defensiven och visar att han ska utmana Magnberg i poängligan.