Burås IK - Sportlife Kungälvs IBK H2 9 - 6 (1-3, 6-0, 2-3)

Äntligen dags för seriepremiär i division 2 för herrarna. Sportlife Kungälv stod för motståndet. Uppladdningen för Burås har kanske inte varit den bästa då träningar bl.a. blivit inställda.

När förste Buråsgubbe kommer till hallen står hela Kungälv utanför Svingeln och väntar på att bli insläppta. Det är oklart hur länge de väntat. Man hör spelarna viska ”Det var jävligt längesen man var i denna hallen”, och det är inte med positiva stämmor man talar i.

Burås som inför säsongen köpt nytt matchställ, inviger detta idag. Stället är utomordentligt snyggt och många tittar sig en extra gång i spegeln innan man beträder planen.
Kungälv hade en stab på tre gubbar, samt ett gäng juniorer/fans som fyllde vattenflaskor som sedan radades upp snyggt.

Inför matchen var det mycket snack om att det gällde att vara på tå de första tio minuterna. Det var viktigt att få en bra start på matchen så man inte ligger under med tre bollar efter tio minuter. När klockan slår 07:31 i första perioden står det 0-3 på matchuret. Kungälv var hetare i inledningen och tog rättvist ledningen. Burås är inte nöjd med försvarsspelet på de första två målen. Det tredje kommer i powerplay där man blivit rejält upprullade.

Kungälv säger ”Välkommen till division 2” och tänker att det ska bli en trevlig söndag. Christian Winkler (Innebandykungen) och Heikki Markkrona (Dynamic Venture) står på sidan och undrar nog vad det är för stollar man sponsrar.

Nerverna börjar nu släppa mer och mer för Burås och man vaskar fram en och annan målchans. Mot slutet av perioden är det dags för boxplay igen. Efter ett avslut som Hoffe räddar når han den pånyttfödde Henke som kommer fri med målvakten och slår in studsbollen på volley. 1-3 med en man mindre precis innan paus, ack så viktigt. Hoffe som innan match var ledsen för att ingen valt honom i sin guldfemma, tystar tvivlarna med sin assist.

Burås är av förståeliga skäl inte nöjda med första perioden. Coach Milch drar några bågar på tavlan och efterfrågar ett rakare spel.

När Burås kommer ut märker man att Kungälv bytt sida. Visst, det står i regelboken, men Svingeln är i vissa avseenden ett laglöst land där de gröna regerar. Patrik säger att han aldrig har spelat mot det andra målet och känner sig nervös inför uppgiften.

Om det var Milchs kloka ord i paus, sidbytet eller Kungälvs nöjda fans vet vi inte, men i andra perioden är det ett helt nytt grönt lag som kliver in på banan. Häng med för nu går det undan.

Burås får snabbt ett powerplay där man krymper ihop Kungälvs box till en skokartong. Josef och Marcus ”Mange” Magnberg får lossa skott på skott medan Sundell vänder och vrider bakom mål. Till slut ringer det och det är Mange på pass från Josef.

Cirka 30 sekunder senare får Burås powerplay igen och efter ytterligare 30 sek är det Josef som smäller dit bollen på pass från Sundell. Kungälv är skärrade, men Burås har bara börjat.
Svingeln var fylld till bredden, 55 personer enligt den officiella publiksiffran. Det var merparten Kungälvfans, och de ska vara glada att Burås inte serverar något kaffe, får då hade man satt det i halsen i andra perioden. 07:22 pangar Mange in 4-3 och Burås har vänt på matchen. Nu får de gröna fansen jubla på allvar och mamma Lena Magnberg jublar lite extra då hennes guldfemma nu gick upp i täten. I övrigt var även trogna Fia Johansson på plats, blandat med juniorerna Lill-gurra och Monte. Fansen hinner knappt sätta sig ner igen innan Jompa rakar in 5-3 på pass från Pål.
Kungälv tvingas dra på sig ytterligare en utvisning. Burås powerplayformation visar ingen nåd och gör 6-3 genom Sam i samband med att Kungälv blivit fulltaliga. Kungälv lyckas sedan stoppa målproduktionen men det är de gröna som äger matchen totalt i andra perioden. I slutsekunderna blixtrar återigen Henke till. Gustav, debuterande Bexell och Anders rullar boll i backlinjen innan de ger bollen till Henke. I ett klapp-klapp anfall tillsammans med Sam avslutar Henke genom att lura bort målvakten och sätta 7-3 med sju sekunder kvar av perioden. Som tur är kom anfallet med på film, för ett sådant anfall med dessa regissörer lär vi aldrig få se igen. De flesta undrade varför Henke var så het. Det var givet att hans tjej inte var på plats, för då blir Henke nervös. Vi kunde efter matchen konstatera att hans far var på plats. Hädanefter ska Henkes pappa vara på plats alla matcher.

I mitten av tredje perioden sprattlar Kungälv till och gör 7-4 i samband med ett powerplay. Det lilla hoppet som tändes släcker Josef 10 sekunder senare då han vänder bort sin bevakning och hänger 8-4 i krysset. I nästa byte Josef är inne avslutar han själv i en 3 mot 1 situation, i krysset naturligtvis. God natt Kungälv. Matchen slutar 9-6 och Burås förlänger sin sanslöst långa svit på hemmabanan.

Kungälv inledde klart bäst och trodde säkerligen att man skulle vinna lätt när man fick en drömstart på matchen. Den gröna maskinen ger sig dock inte och jobbar sig tillbaka in i matchen och kontrollerar sedan den tredje perioden. Alla utför ett hårt slit och alla tre femmor producerar. Bexell visar att han kommer bli en viktig pjäs i försvaret i år. Magnberg kliver fram när det behövs, och Josef visar att det finns en anledning till att han har spelat i allsvenskan. I nästa match väntar Sisjön borta, och vi får se om det blir en ny grön seger då.

En bur: Daniel Bexell. Helt klart godkänd debut. Kloka beslut och läser spelet fint.

Två burar: Henric Andersson. Gör två mål idag. Det första var otroligt viktigt och lade grunden till Burås vändning.

Tre burar: Josef Nilsson. Kaptenen tar sitt ansvar med ett hattrick. Är navet i ett av seriens kanske absolut bästa powerplay.