Burås IK - Landvetter IBK H2 9 - 5 (1-2, 1-2, 7-1)

@ Svingelns Sporthall

I omgång 3 var det dags att ta emot serieledarna Landvetter. Landvetter har gått som tåget och vunnit övertygande i sina två inledande matcher. Man skriver själva på sin hemsida att dagens batalj antagligen skulle bli tuffare. Speciellt med tanke på att matchen skulle spelas i Svingeln. Landvetter är ett väldigt jämnt lag med mycket tyngd och fysik. Dessutom har man en av seriens kanske bästa spelare i form av Joakim Örneflo.

Burås gjorde i veckan klart med sin nya huvudtränare, Oscar Carestam. Något sent kan tyckas, men Burås är inte kända för att vara ute i god tid. Dagens trupp bestod av hela 18 utespelare, vilket måste varit något form av rekord för hemmalaget.

Återigen är Burås inte riktigt med i inledningen av matchen och Landvetter är klart hetare. Man sätter hög press på Burås backar och vaskar fram en och annan mål

chans. Efter halva första perioden stod det 0-2 på matchuret och det kändes lika som i matchen mot Kungälv. Burås jobbar dock sig in i matchen och lyckas freda sin kasse bättre, men det är Landvetter som äger spelet i matchens första akt. Burås får chansen att spela powerplay, men utan utdelning denna gång. Sam och Anton får varsitt läge signerat Sundell, men skärpan är för dålig. Precis innan pausvila lyckas Sam bryta ett uppspel och en 2-mot-1 situation uppstår. Han går på eget avslut och vi har 1-2 in i pausen. Psykologiskt viktiga mål skulle bli nyckeln i denna match.

I paus håller Oscar sitt första paussnack. Han ritar dock på en horisontellt liggande tavla, vilket gör att ingen ser vad det är han försöker förklara. Efter några påpekande vinklar han dock ned tavlan. Ska vi vara kritiska är kryssen och ringarna aningen små, vilket gör att spelare med mullvadssyn som Jompa och Anton har svårt att fatta vad som händer.

När andra perioden drar igång får Burås igång sitt spel. De första 15 minuterna är antagligen lagets bästa period i matchen, så något måste Oscar lyckats förmedla fram. Milch och Claudio Agus har en batalj bakom målet och båda får kyla av sig två minuter på botbänken. Spel 4-mot-4 gynnar snabba spelare, och det är här Patrik presenterar sig. Han kommer i ett 1-mot-1 läge och lurar först upp försvaren på läktaren(metaforiskt talat då ni vet att det inte finns någon sådan i Svingeln) för att sedan skicka målvakten åt samma håll. Han lägger sedan in bollen i öppen kasse och vi har 2-2, kvitterat. Burås fortsätter tugga på och man skapar emellanåt tryck med heta chanser. Landvetters goaile Daniel Larsson gör ett par svettiga räddningar och bortalagets kompakta försvarsmur är svårpasserad. I periodens slutskede slarvar Burås två gånger om och Landvetter utnyttjar detta till fullo. Två kontringsmål leder till två mål och vi tar pausvila med 2-4. Ett aningen orättvist resultat kanske med tanke på spelet, men man är aldrig bättre än vad resultattavlan visar.

I pausen har Oscar lärt sig hantera tavlan bättre och väljer att gå ned på två femmor. Han har alltså nu 8 extraspelare han kan slänga in vid behov, en möjlighet han även utnyttjar perioden igenom.

Svingeln var verkligen fylld till bredden. Det var mestadels bortafans, men de trogna gröna fansen var som vanligt på plats. Extra kul att Victors pappa återigen är på plats.

I inledningen av tredje perioden får Burås chansen att spela powerplay. Milch ersatte semesterfirande Josef som point, men Landvetter jobbade extremt bra i boxen och täckte mycket skott. Vänstervingen i bortalaget lär ha haft ett och annat skottmärke efter matchen då Mange pangade på som vanligt. Halvvägs in i powerplayet får Landvetter ytterligare en utvisning, som var väldigt tveksam. Man klarar dock av 3-mot-5 spelet men till slut brunkar Sam in 3-4 efter Milch lagt en myra på mål. Blott 16 sekunder senare hänger Ludde 4-4 och Burås är nu med i matchen. Mycket psykologiskt. Det känns som det gröna tagit över mer nu, men Landvetter är helt klart farliga i sina anfall. Örneflo kommer inte riktigt till sin rätt och missar ett antal lägen, vilket är mycket ovanligt. Halvvägs in i sista akten är det dags för Sam att fullborda sitt hattrick då Anton hittar honom med en magisk pass som skär genom Landvetters försvar. Ledning för första gången i matchen för de gröna, 5-4.

Exakt 20 sekunder senare hänger Mange 6-4 och allt går Burås väg just nu. Vi nämner ordet ”psykologiskt mål” ytterligare en gång. Bexell drar på sig en tvåa och Landvetter får chans i 5-mot-4. Burås slår i detta boxplay vid frislag i det egna hörnet upp tre bollar i taket och två utanför planen. Detta är alldeles för dåligt och Landvetter kan tillslut göra 6-5 och det är kontakt igen. Då var det dags för ett psykologiskt mål igen. 16 sekunder efter reduceringen utökar Patrik ledningen till 7-5 då han slugt brutit in framför mål. Samme man gör mindre än minut senare även 8-5 när Sundell agerat trollkarl i Gretzky-position bakom mål. Landvetter tar time-out och plockar målvakten med tre minuter kvar för att kunna hinna ikapp. Symboliskt nog får Patrik hänga slutresultatet 9-5 i öppen kasse då han först dribblat av en försvarare trots kassen var tom.

Burås vinner återigen hemma i Svingeln och förlänger sin hemmasvit som sträcker sig ända tillbaka till 8 december 2013. I och med vinsten går man upp i serieledning efter tre omgångar, vem hade trott det för tre veckor sen?

Landvetter gör en bra match och är väldigt tunga att möta. Man får en bra start men Burås reser sig och vänder på steken. Örneflo neutraliseras(nåja) en aning och stannar på ett mål. De psykologiska målen som Burås gjorde var ytterst viktiga och direkt avgörande för utgången.

Domarna dömer i denna match i Burås favör och man kan förstå frustrationen hos Landvetter då några solklara handssituationer missades. Hur som helst vinner Burås rättvist även fast resultatet inte riktigt speglar matchen. Hampus gör ett piggt inhopp. Ledningen har beordrat tidiga kvällar framöver så sjukdomar kan undvikas. Patrik är extremt viktig idag och Borgen i mål gör en stabil insats. Hur länge ska Burås kunna slå från underläge? Just nu leder man serien och har alltså 11 lag bakom sig. Vi ska dock inte dra för stora växlar över detta då serien endast är tre omgångar gammal.

En bur: Samuel Andersson. Hänger tre kassar och gör livet surt för motståndarens målvakt.

Två burar: Daniel Borgström. Seriedebut för Borgen som gör ett par avgörande räddningar.

Tre burar: Patrik Nilsson. Hade show idag och är matchens kanon med sina fyra mål och en assist.