Burås IK - IK Zenith H2 5 - 6 (4-2, 0-2, 1-2)

@ Svingelns Sporthall

Superfavoriterna Zenith skulle denna dag bege sig till Svingeln. I vanlig ordning är hallen låst och de taggade bortaspelarna tvingas ta en promenad i solskenet. Standardfraserna som ”skithall” och allt det där andra vi är vana vid hör givetvis också. Burås börjar smått trilla in en efter en och snart var det dags för match.

Clywersköld vinner tekningen(förlorade han någon tekning idag?) och Zenith börjar med bollen. Burås inleder väldigt försiktigt och det känns som de tror Lindås står på andra sidan. Respekten var alldeles för stor och Zenith tar ledningen med 0-2 genom Björn Lindquist x2. Fram tills detta hade Burås knappt fått röra bollen, och än mindre fått testa på att anfalla. Christoffer ”Qvist” Dahl (Vi säger Dahl i detta referat för att inte förvilla med Zeniths Henrik Quist) hade flugit första klass från Skåne och var återigen på spelhumör. Han lyckas snappa upp en indianare från bortaförsvaret och lobbar in friläget. 1-2. Milch tar en utvisning för att väcka laget ytterligare och boxplayet klarar men galant.

I publiken hittar vi för många gröna sympatisörer för att beskriva alla som vi brukar, men tack alla som var där, ni vet vilka ni är. Bortafansen var i numerärt överläge, och vi tycker det är imponerande att så många letade sig till Svingeln, som är enda hallen i serien utan läktare.
Magnberg slår en quaterback-pass över hela planen som Anton slår in på volley när bortamålisen stod och sov. 2-2. I bytet efter drar Josef iväg ett skott som studsar på målvakten och sedan på en bortaförsvarare. Bollen dansar på mållinjen när Sam använder seriens längsta klubba och petar in ledningsbollen 3-2. Knappa minuten senare bryter omgångens profil Alfredsson bollen högt upp i banan och passar Sam som hänger 4-2 i krysset. Chockade Zenithspelare väntar in periodpausen och undrar hur man kunde släppa in tre mål på 1:37.

Zeniths ledning kommer in i Burås omklädningsrum i periodpausen och undrar om hemmalaget har en nål att låna ut. Zenith föreslår att Burås ska ”skicka någon som kan leta efter en”. Uttalandet resulterar i många skratt då vi trodde att det var allmänt känt att Burås organisation är väldigt slimmad, och givetvis inte har någon resurs att sätta i arbete.

Andra perioden bjuder likt de andra akterna inte på mycket till skönspel. Zenith får några billiga utvisningar men klarar sig själva undan botbänken på något lustigt sätt. Till slut hänger man 4-3 i powerplay och 4-4 kommer kort därefter på en lurig backhandvolley av Charlie Sköld.

Inför tredje perioden stod det alltså 4-4, precis som inför sista akten i höstens möte. Perioden börjar på bästa sätt sett med gröna ögon när Dahl hänger sin andra kasse, efter ett formidabelt förarbete av Anton och Henke, 5-4. Zenith forcerar framåt för en kvitteringsboll men lyckas inte få dit någon. Henrik Quist som stått vid sidan hela matchen tar först av sig överdragsbyxorna, och vi hör ett sus gå genom publiken. Någon minut senare åker även tröjan av och han är snart inne i spel till bortafansens stora förtjusning. Det börjar dock inte så bra då han börjar med att slå bort några passningar innan han hunnit bli varm i kläderna. Burås försvarar sig bra, men det börjar märkas att man bara rullat på 10 gubbar. Oscar tvingas till en time-out för att enbart låta sina spelare vila. Efter 17:36 gör bortalaget försmädliga 5-5 när Clywersköld vispat femtioelva gånger och tillslut träffar bollen. Zenith tar time-out, något som verkar varit ett genidrag. Samme Clywersköld plockar i matchens sista minut fram matchens framspelning som Rikard Alexandersson bara kan lägga in 5-6 i praktiskt taget öppet mål. Burås är för trötta för att mobilisera någon anstormning och matchen slutar 5-6.

Storsatsande Zenith lägger tillslut beslag på alla tre poängen, även om det satt hårt inne. Burås har inte mycket av bollinnehavet men försvarar sig bra och tvingar Zenith till att spela runt boxen. I slutet har dock bortalaget flyt med både de ena och det andra, plus att Burås ork tryter för mycket. I ärlighetens namn var Burås värda minst en poäng, kanske rent av tre poäng. Som ni alla vet spelar inte sådant någon roll då det är den som gör flest mål som vinner matchen. Henrik Quists medverkan på planen gör mer än de flesta tror, trots han inte letar sig in i poängprotokollet.

Hela Burås gör en strålande insats, och det är svårt att tro att detta är samma lag som fick stryk mot Eken förra veckan. Alla förtjänar egentligen burar idag då hela truppen verkligen ger allt i 60 minuter. Borgen gör många fina räddningar och skapar frustration i bortalaget. Milch brötar som han brukar. Josef är överallt på banan och är sanslöst nyttig i alla spelformer. Nyförvärvet Dahl gör återigen en fin insats och har nu 5 mål på två matcher.

En bur: Josef Nilsson. Kapten Josef gör inte ett fel på hela matchen och visar match efter match vilken klass han besitter.

Två burar: Daniel Borgström. Har mycket att stå i idag och gör ett flertal kvalificerade räddningar.

Tre burar: Fredric Milch. Minst sagt jobbig att möta och styr och ställer i försvaret på ett strålande sätt.

Hört på bänken:

”Förra mötet låg vi under med 4-0 efter första perioden. Idag ska vi inte göra på det sättet då det är mycket bättre att leda med 4-0 än att ligga under med det”

Oscar Carestam inför matchen. Avd. Stating the obvious.