Burås IK - IBF Älvstranden H2 6 - 5 (2-2, 2-0, 2-3)

@ Svingelns Sporthall

Dags för nykomlingsmöte mellan Burås och Älvstranden. Man skulle kunna säga att Älvstranden är en rival till Burås, trots man bara mötts fyra gånger inför dagens möte. Mötena är alltid spännande och tajta, och det är inte bara tre poäng som står på spel.

Burås knep seriesegern framför näsan på Älvstranden förra året, med ett måls marginal. Det var därför ett gäng väldigt revanschsugna bortaspelare som anlände till Svingeln. Värt att notera var att Burås var först på plats idag. Mot de övriga lagen har bortalaget alltid varit först på plats.

Det märks redan från start att detta inte är vilken match som helst. Tempot är högt och ingen får något gratis. Josef träffar stolpen ganska omgående efter ett fint anfall. Bollinnehavet är hyfsat jämnt i inledningen, men det märks att bortalaget är hungrigare. Älvstranden vinner flest dueller vid sargerna och Burås tvingas dra på sig frislag.

På en kontring driver Patrik upp bollen när han får ett yxhugg bakifrån. Fördel ges och han kan med en fin pass servera Sam som gör 1-0 efter knappa fem minuter. Detta var blott andra gången Burås gör matchens första mål. Mot Sisjön i omgång 2 lyckades man även med samma bedrift.

Glädjen blir dock kortvarig då Älvstranden kvitterar i bytet efter.

Burås får ett läge i PP men spelet är ganska tamt och frågan är om det ens blev något avslut mot mål här.

Junior tar efter 14:50 med hands, trots det står fasthållning i protokollet. I pausen väntade ett sms från pappa B-O som undrade om Junior varit i bråk nu igen. I samband med utvisningen märker antingen seket eller domarna att John Ekberg inte är uppskriven i protokollet. Matchstraff utdöms och vi har 4-mot-4 i 2 minuter innan Burås ska spela 3 min PP. Detta är en väldigt tråkig händelse. I förra omgången var det Sisjön som inte skrivit upp en av sina spelare, och nu drabbas Älvstranden. I division 2 borde inte detta hända, och man kan inte annat än att tycka synd om Ekberg som blir drabbad här.

Älvstranden använder detta som tändvätska och gör 1-2 bara tio sekunder senare. Protokollet säger Filip Alpteg, men vi har för oss att det var Patrik Freter som smekte in bollen i krysset. Till slut får Junior komma in på banan och Burås ställer upp i PP. Denna gång funkar det bättre och Sundell hittar Sam i slottet som kvitterar till 2-2. Powerplayet fortsätter och coach Oscar kastar in sin andra PP-uppställning. Det skulle han nog inte gjort för Milch blir övertaggad och vräker in Tobias Darrell i sargen, och får gå och sätta sig två minuter på botbänken.

Som ni märker hände det väldigt mycket i första perioden, och den tog hela 43 minuter att spela. Det måste vara något form av rekord.

I pausen är inte Burås nöjda med spelet och man kan konstatera att bortalaget var hetare i de flesta situationerna. Efter några mirakelbågar på tavlan är det dags för period 2. Älvstranden har här bytt sida. Detta gjorde man inte förra året i trean, men de har nog smittats av denna tradition som råder i tvåan.

Första halvan av mittakten ser bra ut om man sympatiserar med de gröna. Älvstrandens Andreas Freter får ett mål bortdömt när han mycket skickligt chippat in bollen i mål. Händelsen arkiverar vi under ”mycket tvivelaktiga domslut”. 10 sekunder senare gör Pål 3-2 på en retur när Milch skjutit i sargen bakom mål. Det är nu upprörda känslor hos Älvstranden, men Milch är snart framme igen och slänger iväg en boll mot mål. Junior styr in denna på något konstigt sätt och det står nu 4-2. Efter två assist känner sig Milch ganska nöjd med dagen och tar därför en till tvåa när han skjutit ut Sveriges största innebandyröv mot en bortaspelare. Älvstranden förvaltar dock inte denna och drar själva på sig ytterligare två utvisningar, men inga fler mål i denna period.

En 4-2-ledning är en väldigt skör ledning i innebandy, och nästa mål är väldigt betydelsefullt. Oscar Österberg i Älvstranden skyfflar in reduceringen och det är match på riktigt igen. Tempot har nu ökats och det är stundtals hawaii-spel, vilket publiken gillar.
Burås får frislag i offensivt hörn. Man ställer upp i vänstra hörnet, men det visar sig att frislaget ska läggas i det högra hörnet. Bexell rusar då bort till det andra hörnet och lägger upp bollen. Han använder sin telepatiska förmåga och får kontakt med Sam, som smyger upp i slottet. Älvstranden hinner inte ställa upp och Sam fullbordar sitt hattrick med ett distinkt skott nere i bortre hörnet. 5-3 till Burås. Hattarna kastas in, men det tog inte så lång tid att plocka upp dessa då hemmafansen var få till antalet.

Älvstranden får kontakt omgående när man reducerar från egen planhalva. Av bara farten kvitterar man även till 5-5 när Hoffe blivit ställd i målet av en styrning. Matchen fortsätter vara öppen och båda lagen går för seger. Med två minuter kvar avancerar Mange upp längs kanten och trycker in 6-5 i bortre krysset.

Älvstranden tar time-out och plockar sin målvakt. Bortalaget lyckas dock inte skapa några vidare chanser och Patrik hade kunnat avgöra matchen i öppen kasse, men missade för att hålla spänningen vid liv.

Burås vinner detta heta och viktiga möte. Precis som vi anade blev det ett tajt möte där båda lag kunde stått som segrare. Burås har idag turen på sin sida, medan det studsar emot för Älvstranden. De gröna distanserar sig nu från strecket, och Älvstranden hamnar under strecket då Guldheden mirakulöst vann över Frölunda senare på kvällen.

Nästa vecka väntar Frölunda borta, kommer den första bortavinsten då? Den som lever får se.

En bur: Markus Alfredsson. Sliter hårt som vanligt och vaskar fram en del chanser.

Två burar: Marcus Magnberg. Kliver fram igen och avgör. Viktigt för självförtroendet. Blir även intervjuad av Herr2an efter matchen.

Tre burar: Samuel Andersson. Visar vägen till seger genom sitt hattrick.