Landvetter IBK H2 - Burås IK 7 - 7 (2-1, 2-3, 3-3)

@ Landvetter Idrottshall

Första tävlingsmatchen för i år innebar att Burås skulle ställas mot Landvetter i DM. Tre lag i gruppen där segraren får spela Champions League, typ. Landvetter hade tidigare besegrat Floda med 11-6 och det skulle med en seger för att säkra förstaplatsen i gruppen.
Burås och Landvetter var i samma grupp i DM även förra året. Då gick de gröna vinnande ur striden och avancerade till kvartsfinal.

Bilar brukar vara en bristvara vid bortamatcher, och det är ingen hemlighet att de spelare som kan ordna bil nästan är garanterade att bli uttagna till match. Denna dag är dock bilarna många och det är nästan så varje buråsare åker i varsin bil. Gabbe skulle egentligen stå, men prioriterade födseln av sin son högre än DM-match med Burås. Som tur har Burås många bra goalies blandat med gamla gäddor i vassen som gubben Graffman.

Kapten Anders drar igång uppvärmningen och känslan är bra inför matchstart. Inledningen innehåller inte mycket till skönspel och båda lagen har svårt att hantera bollen. Landvetter känns hetare i närkamperna och vinner de flesta sargdueller. Det märks att de gröna inte riktigt är vana vid att domarna tillåter så pass mycket. Burås spelar ett bra försvarsspel och skapar lägen på omställningar. Halvvägs in i perioden kommer en hemmaspelare fri och hakas upp ganska kraftigt. Straff utdömes och det är inte mycket att diskutera. Marcus Holm förvaltar straffen prydligt och hemmalaget tar ledningen med 1-0. Perioden ser ganska lika ut från start till mål. Det är mycket slag och närkamper. Jompa skyfflar in 1-1 på en boll som Filip arbetat fram. Busen Milch får sätta sig på botbänken men Burås boxplay är bra. Hoffe står för några kvalificerade räddningar i målet och med 14 sekunder kvar av perioden är det Burås tur att spela powerplay. Då händer dock det som inte får hända. Burås tappar boll längst bak och Örneflo i Landvetter kan enkelt sätta 2-1 på friläget. Oerhört tungt att släppa in ett mål i powerplay med så lite tid kvar. Det är en del tunga huvuden hos de gröna som beger sig mot omklädningsrummet.

Efter några mirakelbågar på tavlan och lite kloka ord går de gröna ut för en ny period. Markus Alfredsson är spelsugen då vissa i laget gett Magnberg smeknamnet ”den duktiga Markus”. Alfredsson vill visa att han minsann också är duktig så han börjar med att dra ett frislag rakt upp i krysset. Givetvis var det Jake som var framme och petade. I nästa byte Markus är inne slarvar Landvetter i ett uppspel och Markus kan ren i slottet placera in 2-3. De gröna fansen får anledning att fira. Magnbergs föräldrar var på plats, känns som att de kommer bli flitiga besökare i år. Kul var att även Sylts pappa var på plats. Sylt som för tillfället lagt klubban på hyllan och inte kommer spela i år. Kul att hans pappa fortfarande visar att hjärtat klappar för de gröna.
De gröna får dock inte vara glada särskilt länge då matchens lirare Joakim Örneflo kroppsfintar och stänker dit kvitteringen i krysset. I bytet efter är det samma visa och samme man gör 4-3. Med ynka 13 sekunder kvar är det Burås tur att få ett psykologiskt viktigt mål. Anton trampar runt sin bevakning och rundar målvakten och vi går till pausvila med 4-4 på tavlan.

Om andra perioden slutade bra så börjar tredje perioden uselt. Örneflo har fuskat i hemjobbet och när sen Burås gör det svårt för sig uppstår ett friläge från egen planhalva för nämnde man. Givetvis gör han inga misstag och vi har 5-4 till hemmalaget. Burås reser sig dock och Pål och Henke som båda har folkpension kokar ihop en kvittering tillsammans. Burås tar över initiativet och av bara farten gör Ludwig 5-6 med 10 minuter kvar av matchen.
Anton får sätta sig på utvisningsbänken och Anders gör honom snabbt sällskap. Burås hade kort och gott samlat ihop till dessa två utvisningar, båda för slag. Boxplayet är bra och det är därför extra surt att man tvingas kapitulera med sex sekunder kvar av den sista utvisningen. Vid det här laget har ni redan listat ut att det var Örneflo som satte dit bollen.
Nu är det momentum Landvetter och man gör även 7-6 när Burås blir rejält upprullade. Ett mycket fint spelmål. Med fyra minuter kvar får Burås en kompensationsutvisning och man behöver inte många sekunder på sig innan Magnberg hänger 7-7.
Båda lag går för seger men inget lag lyckas göra fler mål.

Detta var en bra värdemätare för Burås. Om en månad ska Landvetter besöka Svingeln och det kommer säkerligen bli en jämn historia. Positivt är Burås försvarsspel som är mycket svårpasserat. Hoffe gör ett par grymma räddningar är stabil matchen igenom. Mycket skott täcks och dessa bollar når inte ens fram till målet. Kan man bara minimera sina misstag kommer antagligen de flesta lag få svårt att göra mål på Burås.
Spelmässigt var det inget bländande spel från något av lagen, mer kamp. Landvetter är onekligen ytterst beroende av Örneflo. Detta är en man som kan vinna matcher på egen hand.

Burås ska nu möta Floda i nästa DM-match och behöver vinna med sex bollar för att avancera till kvartsfinal. Återstår att se hur det går när Floda kommer på besök till Svingeln nästa torsdag.

En bur: Björn Vestling. Gör en mycket stabil match och sprider lugn i försvaret.

Två burar: Ludwig Thorson. Återigen ett bra slit och stärker sin plats som center.

Tre burar: Markus Alfredsson. Kanske också borde bli kallad ”den duktiga Markus”? Gör två mål och levererar i stort sett alltid.