Burås IK - Floda IBK H4 7 - 1 (4-0, 1-1, 2-0)

@ Svingelns Sporthall

Andra och sista matchen i DM. Burås med 1 poäng och +0 i målskillnad skulle ta sig an Floda div4 med 0 poäng. På avancemangsplatsen låg Landvetter med 4 poäng och +5 i målskillnad. Förutsättningarna var glasklara, vinst med 6 bollar eller mer och Burås avancerar till kvartsfinal för andra året i rad.

Efter några träningsveckor med dålig närvaro och en inställd träningsmatch mot Eken var förutsättningarna inte optimala. Burås fokuserar på sitt egna spel och bestämmer sig för att inte jaga mål.

Det märks tidigt att Floda huserar två serier lägre ner. Man kommer till korta både i närkamper och spelet. Anton inleder målskyttet på pass från Gustav. Gustav som gick poänglös i förra matchen. Coach Milch bestämde sig för att spela den nyblivna 30-åringen som forward, men det blev inte mer än en poäng för poängkungen. Det florerar rykten att Gustav mörkar formen nu inför starten av Guldfemman nästa vecka.
Anton gör sedan 2-0 på ett skott från halvplan som inte såg helt otagbart ut. Samme man serverar sedan Jompa som köttar in 3-0 och strax innan periodpausen gör han även 4-0. Man kan tro att Anton var den enda som spelade den första perioden, men så var inte fallet. Övriga femmor skapade periodvis också chanser men hade för dålig skärpa i avsluten. Spelmässigt såg det inte speciellt bra ut, men Floda kom ingenstans i sitt anfallsspel. När man väl fick igenom några skott stod debutanten Daniel Borgström i vägen i kassen.

Andra perioden vill man helst glömma om man sympatiserar med de gröna. Spelet är inte bra. Bolltapp, indianare, felpass, you name it. Vissa bolltapp beror dock på de berömda ”Svingeln-stenarna” som finns lite överallt på banan. Bollen kan därför hastigt och lustigt hoppa till. Det uppdagades i veckan att det är Jake som tar med sig dessa stenar hemifrån och sprider sedan ut dem på träningen. Mycket omoget.

Floda får här lite luft under vingarna och kommer in mer och mer i matchen. Man kan efter halva perioden reducera till 4-1 med ett snyggt skott i krysset. Med mindre än halva matchen kvar behöver Burås tre mål till, vilket inte såg ut att vara omöjligt. Innan pausen pangar Anton in sitt fjärde mål och vi har 5-1 inför sista perioden. Det ska tilläggas att Burås bränt kopiöst med lägen där Mackan, Sam och Gustav får träna avslut kommande veckor.

I pausen är coach Milch trött på beteendet hos sina spelare, och försöker tända gnistor. Han ändrar om till 2-2-1 då han tror det kommer skapa ytor. Coach verkar ha haft rätt för redan efter 11 sekunder gör Sam 6-1 och läget ser ut att vara under kontroll. Milch är dock ändå inte nöjd med situationen och byter tillbaka till ett point-uppspel redan efter några byten. Matchen är inte välspelad och Burås har emellanåt svårt att skapa chanser. Försvaret är som vanligt otroligt stabilt och de skott som kommer fram räddar Daniel.
Nyblivna pappan Gabriel lyckades inte hålla sig ifrån Svingeln längre och var på plats i egenskap av Burås Media.

Anton som kom direkt från Landvetter ska givetvis ta en utvisning och får sätta sig en vända på botbänken. Inte heller denna gång åker han för snack utan slag. Semestern på Grekland verkar inte påverkat den sidan av Anton i alla fall. Boxplayet är bra och Josef gör ett längre byte än vad både Pål och Tobbe brukar kunna mäkta med. Det börjar nu bli ont om tid och Burås behöver ett mål till för att vinna gruppen. Man stressar högre och högre upp i banan men avsluten är för dåliga.

Efter 17:40 i tredje perioden tar Milch timeout. Han bestämmer sig redan här för att plocka målvakten, och vi har spel 6 mot 5. Burås skapar chanser, men avsluten är återigen inte tillräckligt bra. Floda får dock inte tag i bollen och Burås kan lugnt och sansat etablera sig i anfallszonen. 18:54 får Magnberg, som annars varit rätt anonym matchen igenom, bollen och börjar båga. Tio sekunder senare, 19:04, avslutar han sin båge med ett skott i krysset. 7-1 till Burås och kvartsfinalen ligger i en liten ask. Floda kontrar dock genom att plocka sin målvakt och jagar reducering. Det blir dock aldrig riktigt farligt och Jompa är sedan för slö för att sätta bollen i slutsekunden trots öppet mål.

Burås gör det man ska och vinner med minsta möjliga marginal. Man kommer nu ställas mot antingen Lindås(Allsvenskan), IBK Göteborg(Allsvenskan), Zenith(div2) eller Guldheden(div2). Förra året tog det stopp när man fick möta Lindås. Återstår att se om man får en lättare lottning i år eller om det återigen blir ett allsvenskt lag som tvingas till Svingeln och sniffa asbest.

Burås har under försäsongen 2 vinster och 1 oavgjord. Vinsterna kom visserligen mot lag från sämre divisioner, men försvarsspelet ser så pass bra ut att ledningen är hoppfulla inför premiären nästa söndag. Då tar man emot Sportlife Kungälv i Svingeln.

En bur: Filip Feldt. Såg pigg ut och avlossade till och med något skott mot mål.

Två burar: Daniel Borgström. Hade stundvis lite att göra. När han väl behövde ingripa var det stabilt. Helt klart godkänd debut.

Tre burar: Anton Berce. Med sitt vanliga slit och fyra mål är det svårt att argumentera emot. Belönades även med hatten.

Hört på bänken:

”Vi missar för mycket nu. Det är bättre att vi skjuter dåligt och träffar mål, än bra och missar.”
Anton Berce när laget missat ett flertal lägen. Avd. Nya definitioner av bra och dåligt.

- Daniel börjar i mål. Sen efter halva matchen går Hoffe in.

- Nej det är bättre att Daniel står hela matchen såvida det inte går dåligt.