Surte IS IBK H3 - Burås IK 6 - 4 (3-3, 3-0, 0-1)

@ Bohushallen

Det blev en nattsvart dag för de gröna. Inte nog med att Mjällby AIF förlorade sin ödesmatch och nu tvingas spela i superettan nästa år, nykomlingarna Surte var ofina nog att vinna över serieledarna. Men vi tar det från början…

Det var ett samlat gäng som stod utanför Svingeln och som var beredda att bege sig norrut.  Det stod snabbt klart att ingen ville åka i Filips bil efter den mytomspunna resan Gustav tvingas att göra tillsammans med Filip när gänget for till Uddevalla och Walkesborg. En resa som gjorde att Gustav fick tacka nej till segerfesten på kvällen på grund av illamående. Efter en hel del diskussion lyckades vi i alla fall komma överens om vem som åkte var och vi kunde bege oss iväg. Efter en liten stund i bilen upptäckte dock coach att något inte stod rätt till. Det saknades ett huvud. Uteslutningsmetoden gjorde att vi kom fram till att Jompa inte var med. Jompa var sen, som vanligt, till samlingen och hade ingen aning om att alla redan stuckigt när han kom till Svingeln. Men just idag hade coach vaknat på rätt sida och beordrade en bil att vända om. När Jompa upptäckte att det var Filip som skulle plocka upp honom blev det återigen diskussioner. Efter en stunds betänketid valde Jompa att åka med. Burås kunde därmed mönstra tre hela femmor.

Det var sannerligen inte lätt att hitta till Bohushallen. Sam plockade fram GPS:n och ledde oss in i ett radhusområde med tillhörande lekplats. –Enligt GPS:n kan man köra rakt igenom här, sa Sam. Som tur var vad det som vanligt och ingen lyssnade på Sam. Efter lite snirklande i diverse villaområden lyckades Hampus leda laget fram till rätt parkering och rätt hall. Hampus som bara minuter tidigare hade kört in på spårvagnsspåret inne i stan och fått möte med en spårvagn…

Vi ryckte genast till när vi klev in i den mycket trevliga Bohushallen. En otroligt fin hall med bra belysning, grymt golv, ståtlig läktare, snygga inbyggda bänkar i väggen och stora fräscha gloryholes i duschrummet. Allt som Svingeln i princip saknar. Surte kommer få en chock när de gästar oss!

Matchen då? Ja den var väl egentligen inte så rolig. Den började jämnt och lagen bytte lite chanser. Efter ett par minuters spel snurrade tredjefemman upp Surte och Sam pillade in ledningsmålet som kan ha varit ett av de lösaste skott vi någonsin sett. Knapp styrfart studsade den lille platsbollen in. Mål är dock mål och det är det som räknas! Surte var inte på något sätt ofarliga och de visade ingen som helst respekt över att det var serieledarna som var på besök. 1-1 kom mycket snyggt när man skickade en projektil upp i Hoffes vänstra kryss. Fredric Milch gjorde sedan en av sina patenterade upprusningar och skickade elegant in bollen i bortre kryss efter en snygg raid längst kanten. Burås var åter i ledning. Burås tryckte på och i ett av anfallen var man nära på att pilla in 1-3. Men istället plockade målvakten bollen och reagerade snabbt. Ett långt fint utkast hittade fram till en fristående Surtespelare som smugit sig upp i anfallszon. Denne spelaren drog till bollen direkt på volley och Hoffe i mål hade inte en chans. Ett mycket fint mål! –Köp en trisslott! Skrek någon från Buråsbåset men det skulle faktiskt visa sig vara allt annat än tur. Det visade sig att volleyskott var denne spelarens signum denna afton. Snygga dragningar eller mottagningar och titta upp? Nej, nej, nej. Volleyskott, volleyskott och åter volleyskott. Karln sköt på allt som rörde sig och gjorde det effektivt. Samme Surtespelare visade prov på kort bollkontakt igen när han drog till bollen direkt på lite halvvolley om jag inte minns fel och Surte var nu i ledning med 3-2. Med 4 sekunder kvar att perioden lyckas Burås kvittera då Ludwig trycker in kvitteringen framför mål efter att Kontro skickat ner bollen via sargen och in framför mål. Ett psykologiskt viktigt mål att få med sig i pausvilan.

Andra perioden blev den avgörande denna dag. Surte, som bara mönstrade 11 spelare tog över kommandot totalt. Egentligen var det planerat att bli precis tvärtom. Burås fick inrikta sig på försvar och började ta många rätt onödiga och billiga utvisningar. I ett av många powerplay för Surte denna dag pangade man in 4-3. Burås hade oerhörda problem med att få igång sitt eget spel och det var knappt vi lyckades spela upp bollen i våra uppspel. 5-3 och 6-3 kom också både rättvist och väntat. Vid ett av de målen tappade vi allt defensivt tänkt och Surtes volleyspecialist parkerade vid vårt mål, fick en långboll och visst, halvvolleysköt mål. Sitt fjärde mål för dagen! Med 4 minuter kvar tog Josef, som axlade coachansvaret denna afton, beslutet om att gå ner på folk. Det fick genast effekt och vi skapade en del bra chanser sista minuterna. Dessvärre utan att få in bollen i mål.

I sista perioden fortsatte vi spela på två femmor. Surte backade hem lite mer för att bevaka sin ledning och det blev Burås som ägde boll. Det började med att Burås ånyo drog på sig en alltför lättvindig utvisning. Men istället för att Surte fick avgöra snodde Burås bollen, avancerade uppåt och frispelade Filip som iskallt lurade ner målvakten och rullade in 6-4. Tyvärr uteblev de riktigt heta chanserna trots stort bollövertag. Surte försvarade sig bra och låg på kontring och vaskade fram en och annan halvchans. I slutet fick Burås återigen spela 4 mot 5. Trots detta förde man spelet och Surte försökte på sig att kontra! I sitt eget powerplay. Burås plockade målvakten för att spela 5 mot 5 men det ville sig inte denna dag. 6-4 blev slutresultatet.

Det är bara att lyfta på hatten för Surte. De är helt enkelt bättre än Burås idag och vinner helt rättvist. De spelar med en bra defensiv som gjorde det svårt för oss att komma till avslut. Vi lyckades i princip aldrig komma in från hörnen och hota ordentligt. De var också duktiga på att ställa om och nyttjade sina kontringar på ett effektivt sätt. Andra perioden blev också helt avgörande idag där Surte vinner med 3-0. Med facit i hand borde vi kanske ha legat på och stressat dem hårdare, som vi gjorde i sista perioden, tidigare. Vi gav dem lite för mycket tid och vi fick inte möjligheten att köra slut på dem då de spelade på två femmor. Vi visste också om att de hade ett par spelare som var tongivande och nog borde vi bevakat dem lite bättre. Daniel Dahlman hade julafton och stod för bland annat 4 mål. Trots detta så tycker jag personligen att det var nr 10 Daniel Antonsson som annars utmärkte sig mest. Stor, stark och snabb lyckades han med bra speed och sköna dragningar springa förbi oss några gånger för ofta och avsluta vasst. Nu tar vi nya tag!

En bur: Henrik Andersson- Gör en gedigen insats trots att vi som lag inte kommer upp i standard. Jobbar och sliter sin vana trogen. Tar ofta skitjobbet framför mål och är sånär på att peta in den några gånger via returer.

Två burar: Patrick Nilsson- Klok spelare som fick spela back idag. Säker med boll. Bra passningsspelare. Kom ofta till avslut. Stabil både defensivt och offensivt.

Tre burar: Fredric Milch- Gör sitt jobb trots att de flesta underpresterar. En spelare som oftast levererar. Ett mål framåt, mängder med avslut, jobbig att möta i försvaret. Hög lägstanivå helt enkelt!