IBF Älvstranden H3 - Burås IK 5 - 7 (2-1, 1-2, 2-4)

@ Tuve Sporthall

Äntligen dags för seriefinal mellan Burås och Älvstranden. Burås jagar Älvstranden som ligger tre poäng före i tabellen, vilket betyder att de gröna är tvungna att vinna. De senaste omgångarna har det märkts att det börjar bli lite nervigt. Älvstranden har gjort det man behövt under våren, men inte så mycket mer. Till slut kom första torsken, Myggenäs hemma. Burås var glada över detta och svarade genom att tappa en till synes säker 7-3 ledning mot Lerum.

Hela denna vecka har känts som en lång uppladdning. Älvstranden ordnade event på Facebook och cafét ska enligt uppgift både serverat gott kaffe och trevlig personal. Hallen var strax innan matchstart verkligen fylld till bredden. Älvstrandens fans var givetvis i majoritet, men vi hittade en och annan grön sympatisör.

Matchen drar igång och det är inte samma avvaktande spel som vi såg i höstens möte lagen i mellan. Burås gör ett par bra byten och det smäller gött i sarghörnen. Intensiteten är hög och matchens första mål tilldelas Burås. Andreas slår in en fri boll framför kassen och vi har 0-1. Man är som mest sårbar precis efter man gjort ett mål. Uttrycket känns uttjatat men ändå klockrent. Älvstranden replikerar i bytet efter på ett aningen turligt sätt. Ett instick styrs på Antons sko och sedan i stolpen. Niclas Bergstrand är påpassligt framme och petar in 1-1. Båda lagen bjuder upp till dans i den första perioden och Älvstranden tar ledningen med 2-1 genom ett backskott från Mats Blomberg. Vi går till pausvila med nämnda resultat och just nu är Älvstranden seriesegrare.

Inför andra perioden vaskar superfärska matchcoacherna Jim ”ingen barnvakt” Kontro och Rickard ”hur hittar man till hallen?” Jönsson om i bortalagets trupp och Burås går ner på två femmor med avlastningsbyten titt som tätt. Första fem minuterna är det Älvstranden som dikterar villkoren. Trots Burås skapar tryck är det ändå hemmalaget som kommer på giftiga omställningar. Patrik Freter kommer 1mot1 och lurar upp Buråsbacken på läktaren. Han rundar målvakten men kommer ur vinkel. Istället skickar han in den rakt framför mål där Emil Bech dyker upp. Bech är dock inte vän med bollen idag och skickar den högt högt över. Vi kan ana att Ted Gärdestads ”Satellit” ekar i hans huvud. Älvstranden har ytterligare ett jätteläge men lyckas inte göra mål. Här kunde det ha stått 4-1. Intensiteten är nu högre än i första perioden och matchens första utvisning tilldelas Älvstrandens Pontus Johansson för slag. Burås visar upp ett bedrövligt PP och frågan är om inte detta är säsongens sämsta PP rent spelmässigt. Ändå lyckas Gustav ”Ass-kungen” Sundell hitta Tobias ”gör alla sina mål i PP” Sergel i slottet och 2-2 kommer upp på tavlan. Burås börjar efter detta äta sig in i matchen, och tar över mer och mer. Det är ändå Älvstranden som gör nästa mål. 3-2 genom Oscar Österberg på ett hopslag. Burås tuggar dock vidare och nya spelare varvas in kontinuerligt. När Burås får frislag i offensivt läge visar Andreas Samuelsson var bollen ska sitta, högst upp i krysset. Återigen kvitterat. Burås tar framåt slutet över totalt och Älvstranden hittar inte sina annars så effektiva instick. Vi går till periodpaus med 3-3 och Älvstranden är fortfarande seriesegrare.
I pausen snackas det få detaljer, mer tagg. I detta läge är det 20 minuter kvar av säsongen, och det är upp till de gröna om de vill förlänga den med ytterligare 60 minuter nästa vecka.

Linan med Josef-Patrik-Gustav skapar enormt tryck i många byten och Älvstranden tvingas försvara. I början av tredje perioden kliver matchens gigant alla kategorier in i protokollet. Ludwig ”min pappa fyller 50” Thorson stänker dit 3-4 ribba in. I sekvensen tidigare har Burås haft ett massivt tryck och ledningen känns rättvis. I nästa byte tar inte Sam ”seriens längsta klubba” Andersson hemjobbet. Hans markering får bollen men den hoppar över klubban och ett 2mot1-läge uppstår. Med en medioker pass hittar han Andreas ”inga frilägen tack” Samuelsson på bortre som vispar in 3-5. Hela tredje perioden kan målas med grön färg och Kontro är nu svettigare än vad han varit om han varit på planen. De gröna hade en hejarklack som var i kraftigt numerärt underläge, men de var den enda klack vi hörde. Vi såg även många andra Buråsprofiler på läktaren, där Björn Vestling utmärkte sig mest med retfulla och listiga kommentarer till hemmaspelarna.

Vid hemmalagets uppspel kör man ofta fast. Mats Blomberg börjar bli trött på detta och skickar en boll mot kassen. Bra saker händer när man lastar på mål, brukar man säga. I detta fall kommer 4-5. Det står att Andreas Freter gör målet, men det är tyvärr en olycklig bortaspelare som styr in bollen. Burås låter sig inte störas. Man fortsätter skapa chanser och det är Patrik ”varför får jag inga frislag” Nilsson som gör 4-6 med tio minuter kvar. Älvstranden får dock en chans in i matchen då Sam åker på en mycket konstig tvåminutare för hårt spel. På bänken får han träffa Älvstrandens referatskrivare, och det var inte den personen han trodde var skribenten. Hur som helst dödar Burås utvisningen effektivt. Emil Bech har ett jätteläge som tar i burgaveln. Burås blir fulltaliga och med två minuter kvar sätter Patrik 4-7 på sin egna retur då målvakten gjort en jätteräddning. Dryga 20 sekunder senare kan Älvstranden reducera till 5-7 på ett frislag nära mål genom Älvstrandens bästa spelare idag, Oscar Österberg. Hela situationen är olycklig då frislaget inte ens ska behöva tillkomma. Att sedan varje mål är extremt viktig i denna match gör det hela än mer olyckligt. Älvstranden får sedan ett PP. Hoffe gör några fina räddningar och kort därefter åker Anton också ut. Spel tre mot fem. Att Älvstranden inte plockar sin målvakt är förståeligt då man förlorar mer än vad man vinner på det, då varje mål är viktigt. Burås håller ut och vinner med 5-7.

Hur sammanfattar man detta? Det är utan tvekan seriens två bästa lag vi ser göra upp idag. Att seriesegern står på spel gör det hela än mer intressant. Resultatet känns rättvist. Älvstranden hade sin chans i början av andra perioden. Hade man fått in 4-1 där hade vi sett en helt annan match. Nu gör man inte det och Burås biter sig fast i matchen. Trots underläge i tredje perioden känns inte Älvstranden desperata nog. Det känns inte som man vill vinna till varje pris. Burås är bra mycket mer taggade och vinner i stort sett matchen på detta. Man tar ingen time-out och någon helplanspress såg vi inte skymten av. Detta har man gjort både mot Ale vid likaläge 5-5 och vid underläge mot Myggenäs.

Burås greppar det sista halmstrået och går upp i serieledning med två plusmål på Älvstranden. Laget gör en otroligt fin insats på alla fronter. Hoffe gör ett par kanonräddningar, något som behövs om man ska vinna jämna matcher. Försvaret är stabilt, och coacherna kan med gott förtroende matcha in alla tillgängliga gubbar på bänken. Gustav blir farligare som forward och får stå och måtta smörpass bakom mål. Patrik är alltid nyttig, och Andreas hänger sina kassar när det som mest behövs. Matchens lirare var utan tvekan Ludwig som både spelade center och back. Det spelade ingen roll var han spelade, då han tar rätt beslut oavsett.

Vi kommer nu få se en avslutning där serien med största sannolikhet kommer avgöras på målskillnad. Burås har två plusmål(egentligen ett då Älvstranden har fler gjorda mål), vilket betyder att man måste minst vinna med ett mål färre än vad Älvstranden vinner med. Älvstranden spelar borta mot Pixbo, och Burås tar emot Herrestad hemma. Vi kommer antagligen få en ytterst dramatisk avslutning av serien.

En bur: Patrik Nilsson. Kliver fram mot slutet när det behövs. Bollvinnare, målgörare, buse.

Två burar: Andreas Samuelsson. Ett hattrick idag och det ser ut som karln inte vet hur man missar mål. Många viktiga mål idag och som vanligt ett hårt jobb över hela banan.

Tre burar: Ludwig Thorson. Den andra Fritzelbrodern är sanslöst bra idag. Bra speed, stark, tung och en fin glöd. Får göra viktiga 3-4 idag.