Utanför planen

Inget planerat

Burås IK - IBF Älvstranden H3 4 - 4 (1-1, 2-1, 2-1)

@ Svingelns Sporthall

Dags för seriefinal mellan Burås och Älvstranden. Atmosfären i hallen doftar viktig match lång väg då det redan på uppvärmningen är mycket mer publik än normalt. Strax innan matchstart är det nästintill fullsatt med ca 50 i publiken. Något form av publikrekord för Burås. Jonte #22 i Älvstranden sa han skulle ringa Burås innan matchen, men inget samtal verkar gått fram. Han kanske inte hade rätt telefonnummer?

De gröna får ett stort avbräck redan inför matchen då kaptenen Josef har insjuknat och tvingas lämna återbud. Sedan tidigare saknades även höstens bästa spelare i form av Patrik Nilsson, men Burås har en bred trupp och många duktiga spelare att fylla luckor med.

Första perioden börjar i ett högt tempo och Burås har lite mer boll och man får tidigt en utvisning med sig. Om det är Älvstranden som spelar boxplay bra, eller om det är Burås som visar upp ett klent powerplay ska låta vara osagt, men det är Älvstranden som rör om i grytan och kommer på farliga kontringar. Man dödar även mycket tid i sarghörnen och Burås lyckas inte skapa en enda vettig målchans. Stärkta av sitt fina boxplay börjar Älvstranden komma igång. Man lyckas etablera en del anfall men kommer inte riktigt till avslut. Hoffe gör en och annan räddning och använder ribban vid ett tillfälle. Trots Burås varnats om Bech gör han ändå 0-1. Försvaret sjunker för lågt och Bech missar inte när ett sådant bra läge ges. Mycket snyggt spelat.
Resten av perioden är det klassiskt ställningskrig och det är inte mycket till skönspel. Det känns som båda lagen har svårt att komma till läge. Strax innan pausen är det dock dags för powerplay igen för Burås. Milch avlossar kanonen rakt upp i krysset. Kvitterat, 1-1. Läget uppkommer då Älvstranden tyckte att domaren dömde frislag åt fel håll och man tappar då markering när Anton kvickt sätter igång spelet. Vi tar med oss 1-1 in i pausvilan.

I pausen snackas det mycket om att försöka etablera mer spel i anfallszon och sätta större press på deras backar.

Inledningen av andra perioden är nog Burås bästa period i matchen. Man äger mer boll och vinner snabbt tillbaka bollen i anfallszon. Älvstranden tvingas nu skicka mycket långbollar, en taktik som funkar dåligt mot Burås stora och starka backar. Hampus tar fram sin juniorbåge och ger hemmalaget ledningen med 2-1. Momentum Burås. Älvstranden är inte riktigt med i matchen, och får en gratischans då Burås klantigt spelar med sex man. I boxplayet drabbas man av ytterligare en utvisning för felaktigt avstånd. I spel tre mot fem är Älvstranden för skickliga och hänger kvitteringsbollen, 2-2.

Efter detta är det helt plötsligt Älvstranden som dikterar villkoren. Trots man inte hittar sina lägen i slottet som man söker skapas en och annan halvchans. Hoffe i målet är med på noterna och gör några fina räddningar. 2-3 kommer återigen i powerplay, en mycket avgörande spelform skulle det visa sig. Målet kommer på ett frislag där Burås inte murar ordentligt. Det är återigen Bech som gör målet som nu varit inblandad i alla tre målen. Sista tre minuterna av perioden tar Burås återigen över och periodpausen känns dåligt tajmad.

Burås inleder andra perioden väldigt bra men bjuder in Älvstranden i matchen med hjälp av utvisningarna. Inför tredje perioden går Burås ner på två femmor, både för att behålla den höga intensiteten samt att väcka vissa spelare.

Tredje perioden börjar mycket olyckligt då en Buråsförsvarare sätter sig själv i en svår situation som resulterar i ett friläge. A Freter gör inga misstag, 2-4. Uppförsbacken känns nu enorm trots det återstår 17 minuter av matchen. Hemmalaget går kort därefter upp på tre femmor igen för att orka hålla tempot uppe. Halvvägs in i perioden checkar Sam till sig bollen och kommer halvt fri. Han blir nerdragen och straff dömes. Markus kliver fram och lägger en ytterst medioker straff. Powerplay för Burås alltså. Det känns som det måste bli mål här och Burås hinner inte spela PP länge innan en spelare på Älvstrandens bänk åker ut 2+10 för osportsligt uppförande. Enligt spelaren själv var det en av coacherna som skrek på domaren, och inte han. Hur som helst får Burås spela fem mot tre och då smäller det direkt. Gustav sätter skickligt dit den på pass från Anton och nu har Burås kontakt. Den första utvisningen raderas och det är nu spel fem mot fyra. Markus revanscherar sig efter straffmissen och kvitterar 4-4 med en riktig sorkdödare. Matchen är nu vidöppen med åtta minuter kvar.
Båda lagen börjar spela mer säkert och det blir inget svängigt hawaii-spel, likt det vi såg mellan Älvstranden och Ale vid likaläge 5-5. Älvstranden är dock närmast segern med ett stolpskott i slutskedet. Man får även en chans på ett frislag med fem sekunder kvar och spel sex mot fyra. Avslutande spelaren missar dock bollen totalt och matchen slutar 4-4.

Sett till matchen var kanske ett oavgjort resultat rättvist, även fast det kunde gått åt vilket håll som helst. Burås är rätt nöjda med en poäng sett till att man låg under med 2-4 med tio minuter kvar, men missnöjda då man faktiskt hade behövt vinna. Nu måste man istället besegra Älvstranden borta, vilket är en helt annan historia än hemma. I Svingeln är det Burås som bestämmer, och senast man förlorade var det just Älvstranden som besegrade Burås, i november 2013.
Man ska komma ihåg att Burås har allt i egna händer. Hade man förlorat hade nog serien varit avgjord. Det känns som Älvstranden inte kommer tappa många poäng i denna serien. Man har Ale borta och sen även lite luriga lag som Surte och Walkesborg som kan ställa till det.

Sammanfattar man matchen är det bra tempo matchen igenom. Bortacoachen tyckte Burås förstörde Älvstrandens anfallsspel genom slag. Han tyckte det var spelförstörande, vilket även var poängen. Givetvis är inte taktiken att man ska utdela slag till höger och vänster, men ibland är det en taktisk åtgärd att ta till. Domarparet hör nog till seriens sämsta, något Älvstranden borde veta då de verkar prenumerera på dessa. Älvorna hade paret både mot Herrestad och senast mot Eken. Powerplay blir en avgörande spelform då fem av åtta mål tillkommer i spelformen. Burås gör endast ett mål i fem mot fem och hade svårt att hitta de riktigt heta målchanserna. Trots att powerplay inte fungerar som det ska gör man ändå mål på tre av fyra försök i spelformen. Älvstranden skapade inte heller jättemycket vilket bidrog till en målsnål historia. Bortacoachen tyckte även det var väldigt fysiskt, medan Burås tyckte det var ganska normalt. Det var mycket tuffare mot tex Ale och Lerum. I Älvstranden är det framåt egentligen bara P Freter och Rolof som kan spela fysiskt. Det finns även en del starka på backplatsen. Rolof som annars brukar dominera på mitten var helt osynlig idag. På grund av detta blev även Karlsson osynlig. När det väl hettade till kändes det som att det var P Freter och Bech som låg bakom chanserna.

Varenda match framöver kommer vara väldigt viktiga för båda lagen, och det är inte helt otroligt vi får se en avgörande match om seriesegern i näst sista omgången i mars. Dessa lag känns som seriens starkaste och bör lägga beslag på de två översta placeringarna.

En bur: Markus Alfredsson. Missar straffen grovt men revanscherar sig och sätter den viktiga kvitteringsbollen.

Två burar: Johan Montin. Gör nog sin bästa match för säsongen och lyckas stå upp fysiskt trots sin storlek. Får även hatten idag.

Tre burar: Christoffer Gustafson. Har haft det tungt på senaste och meddelade förra veckan att han inte ville stå i seriefinalen. Får ändå förtroendet i målet och är briljant idag. Räddar laget i många lägen och fyra mål mot serieledarna är mer än godkänt.