Burås IK - Herrestads AIF 7 - 3 (2-0, 2-1, 3-2)

@ Svingelns Sporthall

Dags för årets sista match. Ett Herrestad som gått knackigt under året skulle stå för motståndet. Förutsättningarna hade ändrats under veckan. Från början såg det ut som Älvstrandens match mot Pixbo skulle gå innan Burås match, och att Burås på så vis kunde spela på resultat. Förbundet flyttade dock matchen för att båda matcher skulle spelas samtidigt. Vi väntade alltså ett superdrama där målskillnad troligtvis skulle avgöra serien. Burås hade två mål till godo på Älvstranden. Burås mötte som sagt Herrestad, vars säsong egentligen var över. Älvstranden hade samma förutsättningar då Pixbo också redan säkrat kontraktet.

Burås pratar mycket innan match om att lägga fokus på sin egen match. Matchcoachen Kontro var kontinuerligt uppdaterad och visste hela tiden resultatet i Älvstrandens match.
Första perioden drar igång bra där Burås äger spelet. Man radar upp chanser men inga bollar vill in i målet. Stundtals märker man att nervositeten finns i hemmalaget då det är dåliga passningar och dåliga mottagningar för jämnan. Efter 14:43 stressar Sam fram en boll bakom mål och Andreas får öppet mål och gör inga misstag. 1-0 till de gröna. Pressen släpper en aning. I bytet efter täcker Hampus ett skott som studsar mot Jompa som kommer i en 2mo1 tillsammans med Hampus. Jompa går på eget avslut och hänger 2-0 i första krysset, ett resultat vi tar med oss in i periodpausen. Rapporterna kommer att det står 0-2 i Älvstrandens match, dvs oförändrat läge. Strax innan andra perioden drar igång för vi höra att Älvstranden gått till pausvila med 0-3. Endast ett måls skillnad alltså till Burås fördel.

Andra perioden börjar bra och det är de gröna som för spelet. Herrestad stressar bra och är extremt tajta i sin egna box när Burås anfaller. När Burås kommer igenom denna köttmur står dagens bästa spelare ivägen, nämligen Daniel Sandström i bortamålet. Efter knappa fem minuter får Herrestad in 2-1. Tungt.

Matchcoach Kontro agerar blixtsnabbt och bestämmer sig för att gå ner på två femmor. I bytet efter får man en utvisning med sig och i PP gör Anton 3-1 på pass från Gustav. Kort därefter slänger Gustav in en lobbpass mot mål och Josef styr snyggt in 4-1 i nättaket. Nu känns det som Burås är pågång, och det känns som målen kommer fortsätta trilla in. Burås flyttar fram laget, vilket ger ett Hawaii-spel. Inga fler mål i perioden och vi går till pausvila med 4-1. Rapporterna från Älvstrandens match säger 2-6. Fram tills nu har Kontro endast delat denna information med Sam och Gustav, men inför tredje får den som vill reda på vad det står i Älvstrandens match. Några vill få reda på resultatet, men de allra flesta vill inte veta.

Tredje perioden börjar på bästa tänkbara sätt när Josef hänger 5-1 från backplats. Här blir det något fel med klockan. Efter att målet tillkommit börjar period 4 på klockan. Stor diskussion uppstår hur många minuter som faktiskt passerat, och domarna bestämmer sig för att klockan ska starta på 1:50 in i perioden. Alla på plats vet att så mycket tid inte hade passerat, men Burås väljer att fokusera på spelet istället. Kort därefter stoppar Josef en kontring med hög klubba, och straff tilldömes. Domslutet kan diskuteras men vi kör på det. Hoffe räddar straffen, enormt viktigt. Därför är ett extra tråkigt att se bollen gå in direkt i efterföljande PP, 5-2 kommer upp på tavlan. Vid 06:17 petar Patrik in 6-2. Burås radar upp jättelägen men Herrestads målvakt gör återigen superräddningar. 11:17 kommer 6-3, ridå Burås. Tankarna far genast genom de grönas huvuden. Är det kört nu? Hur många mål leder Älvstranden med? Nu börjar allt fler komma fram till Kontro och de flesta i laget är nu medveten om ställningen. I detta nu står det 2-7 i Älvstrandens match, vilket betyder att Älvstranden är seriesegrare. Burås maler på ytterligare, men briljante Sandström står i vägen. 13:53 får man ytterligare ett powerplay, då Milch smart tagit ett avslut när Herrestadspelaren inte flyttat på sig. 2 minuter för felaktigt avstånd. Milch byter härmed ut sig själv från PP, och sätter in Patrik i hans ställe. Det powerplay som Burås visar upp den första minuten är troligen lagets bästa under hela säsongen, och frågan är om inte det är hela serien bästa powerplay. Burås skapar tre vidöppna mål, men alla skott går utanför. Resterande minut är det fortfarande bra spel, men ingen vågar ta avslutet. Herrestad blir fulltaliga men Burås håller kvar trycket. Josef lastar på mål och bollen letar sig in turligt efter att ha tagit på två-tre Herrestadfötter. 7-3 och Burås tillbaka i serieledning, något de flesta inte visste då man antagit att Älvstranden gjort fler mål sedan senaste rapporteringen. Kontro får ytterligare uppdateringar, och han får höra att Älvstrandens match slutat 2-7. Han tar genast time-out, och informerar laget om läget. Håller man bara ledningen är man seriesegrare med ett måls marginal. Det återstår nu tre minuter av matchen.

Herrestad är troligtvis inte medvetna om ställningen, men man börjar nu ladda ännu mer framåt. Burås spelar dock smart och dödar mycket tid i offensiva hörn. Med en minut kvar kommer en time-out från Herrestad. Man har frislag i offensivt hörn. Att man tar den time-outen tyder på att man verkligen går för att göra ett mål till. Burås lyckas få tag i bollen och Jompa gör ett kanonjobb sista minuten. Andreas och Sam kommer in när det återstår 10 sekunder och checkar fast bollen i offensivt hörn. Slutsignalen ljuder och Burås har vunnit division 3 2014/15.

Hur sammanfattar vi denna match? Det var en match där Burås inte visste hur många mål man var tvungna att göra. Att man skulle vinna matchen var det flesta övertygade om redan innan, precis som att alla ”visste” att Älvstranden skulle besegra Pixbo. Nervositeten smyger sig in i andra perioden och detta leder till många felaktiga beslut. Enligt uppgifter missar Älvstranden kopiösa mängder chanser och den riktiga hungern verkar saknas. På grund av strulet med klockan hamnar Burås efter Älvstrandens match. Enligt rapporterna sattes spelet i Älvstrandens match igång på tok för tidigt, något som verkligen inte gynnade Älvstranden. På så sätt får Burås en fördel då man vet slutresultatet i den andra matchen. Patrik Freter har 8-2 målet över linjen i sista perioden, men tiden är slut och målet döms korrekt bort.

Burås gör en bra match och borde vinna med bra mycket fler bollar. Herrestad gör en kanoninsats, och spelar ett aggressivt och bra försvarsspel, blandat med ett strålande målvaktsspel. En stor eloge till Herrestad som kör järnet i 59:55 minuter. Sista fem sekunderna slår man av och låter Burås försvara sin ledning. Hade Herrestad spelat såhär hela året hade de tagit många fler poäng. Efter lite snack med bortaspelarna får vi höra att målvakten Sandström spelat bra i mars, men att säsongens bästa insats kommer i sista matchen för säsongen. Ofta brukar vi inte nämna domarinsatsen, men idag höll paret inte nivån. Herrestad spelade som ett top3-lag, och domarna kunde inte hantera tempot. Inget lag gynnades, det var lika mycket ”fel” åt båda håll. Antagligen hade matchen blivit mer välspelad om man dömt bort alla yxhugg, samt tillåtit mer fysik. Så fort det blev en närkamp blåstes det frislag till något håll, medan extrema slag tilläts. Återigen, det var lika åt båda håll och inget av lagen gynnades av detta.

Det är lätt och vara stor när man vunnit serien. Att Sandström var planens bästa spelare råder det ingen tvekan om. Det är annars väldigt vanligt att man som motståndarlag skyller på bra målvaktsspel för att man inte sätter sina chanser. Så var det inte i denna match. Sandström bräcker till och med Lasses(Myggenäs målvakt) insats i mötet mot Burås. Herrestad tackar även för matchen på ett föredömligt sätt, vilket är gött att se.
Älvstranden kommer härmed tvåa i serien, på ett måls sämre målskillnad, vilket är helt sjukt. Burås hoppas att Älvstranden tar klivet upp ändå. Dels för att det är ett jävligt kul lag att möta, men även för att det är ett gött gäng med gött tugg. Älvstranden var värda division 2 förra säsongen, men Burås spelade då bort laget till fördel för Lindome. Lindome hade i ärlighetens namn inget att göra i division 2 då hela spelet byggde på att två gubbar som är +40 gjorde alla poäng. Mycket riktigt åkte man ur direkt. Hade Älvstranden gått upp hade man säkert kunna kommit 6-8 plats.
Burås organisation hoppas därmed att Mölndal vinner sitt kval, så att Älvstranden får följa med upp i division 2, det är de värda. En sammanfattning av serien kommer komma, håll utkik.

Ett extra tack utdelas till Sams farsa som åker från Småland för att titta på upplösningen. Han tittar inte på Burås, utan han sätter sig i Wallenstamshallen och rapporterar ställningen löpande till Kontro.

En bur: Christoffer Gustafson. Gör mer än han ska. Räddar en straff. Stor bidragande orsak till avancemanget.

Två burar: Jonatan Conradsson. Hänger ett mål i första perioden. Får sedan sitta på bänken stora delar av andra och tredje perioden. Gör ändå ett kanonjobb de byten han är inne, allra främst i sista minuten av tredje perioden då han dödar mycket tid.

Tre burar: Josef Nilsson. Kaptenen kliver fram när laget behöver det som mest. Han gör 3+1 trots han lirar back. Josef må ha varit borta mycket under året, men när han lirar på detta sättet är han troligtvis hela seriens bästa spelare.