Inget planerat

Burås IK - Ale IBF H3 6 - 5 (2-3, 1-0, 3-2)

@ Svingelns Sporthall

Toppmöte i division 3. Ale jagar Burås andraplats och ligger två pinnar bakom. Redan under veckans träningar kändes det som att helgens match var extra viktig. Ale har rutin från fjolårets division 2-sejour och kommer inte ge bort några poäng gratis.

Burås blir i inledningen av matchen tagna på sängen och hänger inte riktigt med när Ale växlar upp tempot. Det är därför inte ologiskt att Ale tar ledningen ganska omgående. Hemmalaget kan dock kvittera i bytet efteråt när Filip struntar i hemjobbet och då lustigt blir fri i sekvensen senare och hänger 1-1.

Lagen byter chanser med varandra men det är i denna del Ale som skapar de hetaste lägena. Bortalaget är duktiga i sina omställningar och fyller på med mycket folk i anfallen. 1-2 tillkommer på ett fint uppspel där Jonas Antonsson fullföljt som fjärde gubbe och rakar in ledningsbollen i öppet mål.

Inför matchen handlade snacket mycket om hur Burås skulle få stopp på Ales storväxte målkung, Fredrik Herlogsson. Ändå får just nämnde spelare stå relativt ostört i slottet och prickskjuta in 1-3. Hemmalaget låter sig inte gripas av panik utan fortsätter kämpa vidare. Kontro visar att han kan annat än att sätta fälleben och reducerar till 2-3 med ett skott från egen planhalva, ett skott som inte såg helt otagbart ut. Andreas Samuelsson är snabbt framme och försöker sno åt sig assisten, trots han inte ens var inne på planen. Det var dock Anton som fick dagens enda mygel-assist.

Burås gör en bättre andra halva av första perioden och skapar massvis. Filip och Henke har en del lägen men lyckas inte förvalta dessa. Dessa herrar skulle få fler chanser.

I periodpausen är det inga hängiga huvuden trots underläge. Burås känner att man har koll på läget och vet att fler lägen kommer komma.

Med tanke på den ovanligt målrika första perioden förväntade nog sig publiken en målfest i andra perioden också. Chanser skapas åt båda håll. Filip och Henke friställer varandra flera gånger om. På bänken hör man ”Nu gör han mål, den där går inte att missa”. Ändå vill inte bollen in. Det ska tilläggas att det inte är Ales målvakt som fantomräddar, utan snarare oskärpa hos de gröna.

I matchens sista minut får Ale utvisning för nick, en av innebandyns töntigaste regler. Hemmalaget får chansen med cirka en halvminut kvar av perioden. Vid 19:57 får Burås frislag vid sargen. Två pass senare får Anton bollen som inte gör några misstag. I samma sekund som bollen korsar mållinjen ljuder signalen, men mål tilldöms. Några av Ales spelare blir skogstokiga, men domarparet är orubbliga. Ett oerhört psykologiskt viktigt mål för Burås. 3-3 inför sista perioden.

Burås känner nu att de har fått ett övertag och tre poäng är det enda som betyder något. Man öppnar bra och förlägger spelet på offensiv planhalva. Dagens yngsta spelare, Hampus, testar en av sina patenterade bågningar och hänger 4-3, ledning för första gången i matchen. Det är sedan dagens äldste spelare, Kontro, som tar två onödiga minuter för gruff. Ale tackar för kaffet och kvitterar till 4-4. Burås är fortfarande det lag som skapar flest chanser, även fast Ale är både snabba och duktiga i sina omställningar. Halvvägs in i perioden kommer 5-4 genom Patrik som stöter in Josefs skottpass. Ale är inte på tårna i bytet efter och Sam vispar in 6-4 efter kalabalik framför mål. Coachs enda krav(förutom att vinna matchen) är att inga onödiga tvåor ska tas sista tio.

Burås tuggar på i samma tempo och Ales chanser kommer i sina kontringar. 6-5 kommer mycket olyckligt. Alespelaren har bollen bakom mål och skickar in den på kassen. På något sätt letar den sig in via Hoffes ben eller arm och temperaturen på matchen steg återigen några grader.

Ale tvingas chansa alltmer och öppnar upp jätteytor bakåt. Henke och Filip får återigen varsitt öppet mål, men som ni listat ut vid det här laget blev det inte mål.

Med 1:30 kvar av matchen kommer Filip fri från halvplan. Hela laget är säker på att det ska bli mål, men icke. Ale får kort därefter ett frislag i farligt läge och utnyttjar sin time-out. Det är föga oväntat Herlogsson som får chansen, men skottet tar i ribban. Det är nu spel sex mot fem och Burås får två chanser att hänga dit 7-5 målet. Ale lyckas istället skapa ytterligare några chanser men Hoffe håller tätt. Seger 6-5, mumma.

Det blev precis som väntat en tajt match. Två av seriens bättre lag gjorde upp och idag kniper Burås alla poängen. Segern var tabellmässigt väldigt viktig då Älvstranden nu toppar tabellen en poäng före Burås som sedan har ytterligare fem poäng ner till Ale. Älvstranden hade ett antal utsända spelare för att scouta hemmalaget. Det är nämligen Älvstranden som är nästa lag att gästa Svingeln. Innan dess ska dock de gröna åka till Lerum. Lerum verkar ha klivit undan ur Tommie Lundgrens skugga och fått ordning på maskineriet. Ytterligare en tuff batalj alltså.

En bur: Gustav Nilsson. Lill-Gurra gör ett stabilt jobb bakåt idag. Tar även på sig tvätten.

Två burar: Patrik Nilsson. Patrik har nästan en stående plats på denna listan, men det är svårt att säga emot denna forward som går från klarhet till klarhet.

Tre burar: Josef Nilsson. Gör jobbet i det tysta. Bidrar även med ett lugn i försvaret. För upp bollen med ena handen och pekar med den andra var forwards ska löpa. Nu är det dags du förblir frisk.