Burås IK - Landvetter IBK 8 - 6 (4-2, 2-1, 2-3)

@ Svingelns Sporthall

Dags för hemmapremiär. Grupp A i DM skulle avslutas i en direkt avgörande match mellan Burås och Landvetter. Två lag som legat i luven på varandra under senare år och alltid haft tuffa duster. Senast Wings besökte Svingeln fick man åka hem med förlustsiffrorna 11-1. Man kunde alltså förvänta sig ett mycket taggat bortalag.

Båda lagen hade sedan tidigare besegrat Sävedalen, varav Landvetter med hela 21-7. De gick således in som stora favoriter i matchen. Burås mönstrar tre fulla femmor och uppvärmningen kändes väldigt fokuserad. Sneglade man över på Landvetters sida kunde man höra tjo och stim. Inte alls lika fokuserat. När Burås-spelarna går via bortalagets omklädningsrum för att fylla på vattenflaskorna görs en intressant observation. I papperskorgen ser vi en uppäten Malaco-påse. Att detta förekommer i division 3 förvånar ingen, men att se sådant i finrummet division 2 var en stor skräll.

När period 1 kickar igång är det Burås för hela slanten. Laget är först på varje boll och forecheckar fast bortalaget gång på gång. Landvetter blir minst sagt tagna på sängen och redan efter tre minuter står det 2-0 till hemmalaget. Milch och Jompa stod för varsitt kämparmål. De första tio minuterna är det bara ett lag på banan. Efter det börjar Landvetter vakna till liv och skaffar sig ett powerplay, där det sedan smäller omgående. Burås låter sig inte påverkas av detta och replikerar till 3-1 genom Monte på ett snabbt frislag. Första målet i den gröna tröjan för Monte.
För att göra matchen lite mer spännande sätter sig Victor i utvisningsbåset och Landvetter reducerar på nytt i powerplay. Med mindre än en minut kvar presenterar sig ytterligare en rookie. Josef skjuter 4-2 från backplats där Samuelsson gör ett bra jobb framför motståndarkassen.

Burås är nöjda med perioden och Landvetter får säkerligen en utskällning. Coach Conny ritar några mirakelbågar på tavlan och period 2 kan starta.

Landvetter fortsätter spela oinspirerat och drar snabbt på sig en tvåminutare. Powerplay var inte Burås element i denna match och man får inte till några chanser. Plötsligt kommer chansen att spela 5 mot 3 men inte ens då lyckas man göra mål. Man vaskar fram två bra chanser, men detta får ses som väldigt tamt. Det går bättre när laget får spela 5 mot 5 och Victor gör mål på tidernas lösaste skott efter ett fint uppspel. 5-2 till Burås. Efter en replik av Landvetter presenterar sig en annan debutant i Burås, nämligen Patrik. Han bryter in och gör psykologiskt viktiga 6-3.

I pausen pratar man om att hålla samma fokus uppe. Just därför gör Burås tvärtom och drar på sig tre utvisningar på raken. Landvetters sylvassa powerplay radar upp chanser men en annan debutant i målet håller tätt. Hoffe gör många svettiga räddningar och ser till att tremålsledningen kvarstår. Milch gör sedan sitt andra mål för kvällen till 7-3 och Anton gör 8-3 i powerplay med tio minuter kvar av matchen. Avgjort? Icke!

Joakim Örneflo som har meriter från allsvenskan presenterar sig på allvar. Hemmaförsvaret ses gång på gång uppe på läktaren och köper korv med extra allt. Han gör både 8-4 och 8-5. Det är nu mycket virrigt i hemmalaget och paniken börjar spridas. Alla känner till 8-8-matchen förra säsongen mot Walkesborg. Burås lyckas dock få stopp på målen trots att Landvetter nu tagit över matchen fullständigt. Med två minuter kvar får Landvetter ett frislag i farligt läge. Burås(!) väljer då att ta time-out, vilket ger Landvetter chansen att prata ihop sig. Man plockar målvakten och med hjälp av sin extragubbe gör man 8-6 direkt på frislaget. Under den sista minuten kliver Hoffe fram och gör några fantomräddningar. Burås lyckas hålla undan och vinner med 8-6.

Resultatet var rättvist, något även bortalaget höll med om. Burås var taggade till tänderna medan Landvetter kändes aningen loja. Man får en tidig ledning och lyckas sedan hålla undan resten av matchen. Det går inte att sticka under stol med att bortalaget totalt sett är ett vassare lag, vilket märktes tydligt i närkamper. Burås är inte vana vid det fysiska spelet som division 2 tillåter och tvingas använda klubban istället. Detta leder till många onödiga utvisningar.

Landvetters trupp känns aningen tunn, speciellt om man jämför med Burås som har en väldigt bred och jämn trupp. Det är ingen hemlighet att Landvetter är otroligt starka framåt men bra mycket sämre defensivt. De sista tio minuterna spelar Joakim Örneflo, Johan Jonasson och Jonas Fäldt i stort sett non-stop. Dessa tre spelare var i matchen genomgående bra och kommer sannolikt ligga i topp i lagets interna poängliga.

Burås å andra sidan gör en mycket bra match där man visar, precis som Johan Jonasson säger, att motivation slår klass. Alla offrar sig för laget och kämpar sig till tre poäng. Trion Jacob, Josef och Milch i försvaret gör det extra bra. Det är även kul att hela fyra stycken rookies får måla. Nästa helg är det seriepremiär då Myggenäs står för motståndet. En mycket tuff match mellan två tippade topplag. Visar Burås upp samma spirit som idag så ska det vara tre nya poäng.
I DM väntar nu kvartsfinal mot antingen IBK Göteborg(Allsvenskan)/ Lindås(Allsvenskan)/ Floda(Div1)/ Zenith(Div1). Ska man stå för en ännu större skräll då? Den som lever får se.

En bur: Jacob Edwijn. Gör en stabil insats trots detta var hans debut.

Två burar: Christoffer Gustafson. Är i många lägen briljant och slänger en passning till Gabbe om var nivån ligger.

Tre burar: Fredric Milch. Två mål och stabilt backspel. Desto grisigare desto bättre.