IBF Älvstranden - Burås IK 9 - 9 (1-1, 4-2, 4-6)

@ Lundbystrand 1

I seriens näst sista omgång nalkades ett riktigt toppmöte. Burås skulle gästa Älvstranden med glasklara förutsättningar. Båda lagen var tvungna att vinna för att kunna ta andraplatsen från Lindome. Burås var även tvungna att vinna för att ens kunna komma trea.
Traditionsenligt har Burås svårigheter att få ihop lag framåt vårkanten. Många av lagets dinosaurier har värk och krämpor vid denna tid av året. Strax innan matchstart får Burås ett tungt besked då Gustav Sundell känner att han inte kan spela pga ryggskada. I och med detta saknar de gröna hela sin första-line i form av Gustav, Rickard och Tobias. På backsidan saknas bl.a. en sjuk Albin och en numera icke tonåring Gustav N. Ledningen kunde ändå tack vare den jämna och breda truppen mönstra ett slagkraftigt lag i säsongens kanske viktigaste match. Burås startar med två backpar, två centrar och tre forwardspar.

Första perioden inleds som väntat av att Älvstranden innehar mycket boll. Från höstens möte hade Burås lärt sig att Älvstranden är ett spelskickligt lag. Ledningen beslutade därför att man skulle backa hem och göra det svårt för hemmalaget att spela på mittplan, och tvinga fram långbollar. Älvstranden lyckas dock ändå spela sig igenom ett flertal gånger och under matchens inledande tio minuter är det hemmalaget som bestämmer på planen. 1-0 kommer därför rättvist efter 07.35.
Efter halva perioden börjar Burås komma in i matchen mer och mer. Dock drabbas man av en utvisning när Anton "Spotti" Berce är framme och återtar ledningen i utvisningsligan. Älvstranden visar inte upp mycket till powerplay och efter en halvminut är det Burås som kvitterar med en man mindre. Illern Jompa krigar fram en boll till Victor som från backplats avlossar ett otagbart skott mot ett aningen passivt Älvstrandenförsvar. Avslutningen av perioden är väldigt sönderhackad med mycket frislag och perioden slutar 1-1.

Burås bestämmer sig för att gå den långa vägen tillbaka till omklädningsrummen för taktiksnack. När sedan andra perioden drar igång sitter bildligt talat hela laget kvar i omklädningsrummet. Älvstranden går från 1-1 till 5-1 på tolv minuter. Man gör mål på alla möjliga sätt; inspel, backskott, volleyskott. Markeringen och insatsen från Burås är under all kritik och det hade lika gärna kunnat stå 8-1. Burås får dock chansen i powerplay efter en något billig utvisning. Anton Berce reducerar till 5-2 när han skott touchar en Älvstranden försvarare och ställer målvakten. I slutminuten gör Linus 5-3 från backplats. Med sitt nya blad och nya grepplinda skjuter han ett skott som styr på ett flertal ben innan den trillar in i mål. Otroligt viktigt.

I sista pausen bestämmer sig ledningen för att ta taktiksnacket i sarghörnet istället. Man går ner på två femmor för att få upp tempot ytterligare. En ren köttarlina i form av Anton, Jompa och Sam skapas och en pensionärslina med Zäta, Henke och Jakob/Filip.
Om det var Älvstranden som ägde andra perioden så är det definitivt Burås som äger den tredje. Man är först på varenda boll, vinner varje duell och skärrade Älvstranden tvingas slå ifrån sig. Matchen har nu förvandlats till ett krig med massor av hawaii-spel. Burås väger tyngre med sin fysik och Älvstranden får inte chansen att visa upp sitt fina passningsspel. De lite mer storväxta i Älvstranden tvingas ta stort ansvar för att freda sin kasse.
Jompa köttar in 5-4 via köksvägen och Burås har kontakt. Lyckan är dock kortvarig och hemmalaget gör 6-4. God natt? Icke säger Filip som reducerar till 6-5. Målen duggar tätt. Sam äter upp sina backar bakom mål och serverar Jompa öppet mål som gör 6-6. Äntligen kvitterat. Halva perioden återstår. Nu talar allt för Burås. Just därför gör Älvstranden både 7-6 och 8-6 med åtta minuter kvar. Nu är det väl ändå kört? Lindome som sitter på läktaren hoppas på ett kryss för att deras andraplats ska vara säkrad, är på väg att ta på sig jackorna och sticka hem. Då får Burås chansen i PP och Henke smäller in 8-7 i krysset. Minuten senare gör duracell-kaninen Jakob 8-8. Fem minuter kvar av matchen. Lindome jublar. I bytet efter tar Älvstranden ledningen på nytt efter en markeringsmiss av Burås. 9-8 och Lindome sliter sitt hår på läktaren. Burås fortsätter att tugga på och Jompa jobbar fram sin tredje utvisning när han brutalt tacklas omkull. Victor gör med tre minuter kvar av matchen 9-9 med Burås tredje powerplay-mål. Hur många mål ska det bli i denna period? Ska Burås lyckas ta ledningen? När klockan slår 17.00 säger ledningen åt domaren att vi vill ta time-out. Älvstranden gör säkert likadant.
Nu uppstår en något bisarr situation. Båda lagen måste göra mål, ingen vill ha en oavgjord match. Älvstranden har lite mer att förlora då de blir av med tredjeplatsen vid en förlust. Burås har dock allt att vinna. När det återstår 40 sekunder plockar Burås målvakten. Lindome blir helgalna på läktaren. Burås ger allt för att få in ett ledningsmål. Med fem sekunder kvar bryter Älvstranden bollen på mittplan och skickar den mot det öppna målet. Lindome blundar, bollen går tätt utanför. Matchen slutar 9-9. Att det inte blir en avblåsning under matchens sista tre minuter är helt sjukt. Speciellt med tanke på hur spelet såg ut. Burås får ta emot stående ovationer från Lindome och det är tårar i ögonen på en 60-årig man i Lindomes organisation.

Nu ska vi försöka sammanfatta denna matchen. Vi börjar med spelet från båda lag, sedan domaren, sedan den omtalade spottloskan för att avsluta med en sammanfattning från matchen som helhet.
Spelet: Redan på förhand var det känt att Älvstranden kan spela innebandy. Man har ett fint passningsspel och man märker att det finns en idé med spelet. Man har överlag rätt små killar, men det finns även några fyrtorn och en och annan grizzlybjörn. Poängkungen Patrik Freter blev poänglös och radarpartnern Nicklas Karlsson gjorde två assist. Aningen svagt kan tyckas när laget gör nio mål. Jag tycker istället det visar på en bredd i truppen. Att andra kliver fram när stjärnorna har det kämpigt. Jag har inte specialstuderat dessa herrar, detta är endast en reflektion. Kanske spelade de i en ovan omgivning, var småskadade, etc.
Burås kan inte mäta sig med Älvstrandens passningsspel. Istället får man förlita sig på fysik. Vi märker i tredje perioden att Burås käkar upp sina motståndare. Man visar upp en moral som inte är av denna värld och har lite flyt. Coacherna Albin och Gustav gör ett lysande jobb i denna match. De är nästan lika briljanta på bänken som på planen. Burås har under den andra halvan av säsongen endast förlorat en match, mot Mölndal. Man harr däremot spelat för många oavgjorda matcher för att kunna utmana om en topplacering.

Det var mycket snack om domaren i denna match. Älvstranden tyckte de blev rånade på vinsten. Burås fick felaktiga mål, utvisningar och frislag. Utvisningarna är inte mycket att diskutera. Eventuellt att någon är aningen billig, men sådant händer. Att Burås gör tre mål i powerplay är olyckligt för Älvstranden och detta blir givetvis avgörande. Att hemmalaget utmanar domslutet när Mats Blomberg blir utvisad för nick känns ännu märkligare. Utvisningen är säsongens solklaraste då spelaren först hoppar och sedan nickar bollen. Är det något lag som inte är i position att kritisera lag som klagar på domaren så är det Burås. Burås är antagligen laget i serien som klagar mest på domaren. Matchen igenom fick Burås ett och annat inslag med sig som man inte skulle ha. Inga matchavgörande situationer men detta skapar förståelig frustration hos Älvstranden. Angående efterslängar tror jag båda lag är lika goda kålsupare. Båda har några rötägg som sysslar med detta.

Det blev efter matchen stor diskussion om en spottloska. Burås Anton Berce spottade vid en avblåsning på golvet. Just när han gör detta springer en hemmaspelare förbi och fick uppfattningen att loskan var siktad mot honom. Vi kan bekräfta att den inte var siktad mot honom. Däremot kan man diskutera om det är rätt att spotta över huvud taget i en inomhushall.

Detta var helt klart en av säsongens bättre matcher. Den är i klass med hemmamatchen mot Mölndal. Första perioden är jämn, andra perioden tillhör Älvstranden och tredje tillhör Burås. Sista perioden är ren innebandypropaganda, även fast inga av coacherna kan vara nöjd med hawaii-spelet. Matchen kan vara seriens mest spännande match, med tanke vad som stod på spel. Båda lag var tvungna att vinna för att kunna ta andraplatsen i serien. Det kunde nästan blivit så bisarrt att båda lagen plockade sin målvakt och spelade sex mot sex. Om ni fortfarande inte är övertygade, läs referatet en gång till, men föreställ er att ni håller på Lindome och sitter på läktaren. Föreställ er att ni vill att lagen ska spela lika. Föreställ er sedan att det står lika med en halvminut kvar och sedan plockar ena laget målvakten.
Jag tycker inte vi ska lägga någon större vikt på tugget i gästboken. Det är alltid lätt att skriva saker när man kan gömma sig bakom ett nick. Att vissa påstår att det var en usel match tyder antingen på att man är ett troll eller mentalt efterbliven.

Idag skulle man vilja ge lite burar till de flesta, men så funkar det inte.

En bur: Linus Lundh-Hansen. Gör nog sin bästa match för säsongen. Spelar lätt och rätt i backlinjen och får även hänga en kasse idag.

Två burar: Jonatan Conradsson. Sliter som vanligt som en varg. Får med sig tre utvisningar och är en plåga för motståndarnas backar.

Tre burar: Victor Baldemark. Nyförvärvet inkasserar burar på löpande band. Gör en jätteinsats i försvaret. Två extremt viktiga mål framåt idag. Kommer Myggenäs komma med ett ännu bättre kontraktsförslag till nästa säsong?

Hört på bänken:

"Gör vi ett mål nu, och sen ett till, då leder vi."
Anton vid ställningen 5-4. Avd. Förklara så att alla förstår.

"Jag spottade inte på honom, jag bara spottade på golvet, det gör väl alla?"

Anton förklarar spottloskan. Avd. Dagens ungdomar behöver bättre uppfostran.

Vi avslutar med kaptenen Rickards tankar från matchen. Mannen som lämnade efter första perioden och missade något helt galet. Håll till godo.

"Gick efter första vid ställning 1-1. Fick mess av Andreas när jag satt i bil till s-sund och snacka om att slitas mellan hopp och förtvivlan.

"5-1 älv"

Va? Tänkte jag. Va fan hände? Kört ridå...sen kom tre sms

"5-2"

"5-3"

"5-4"

Och jag kände nu fam vänder vi. Så pep det till i fickan och jag log och tänkte 5-5.

"6-4"

Satan, är nog rätt kört. Sen kom det ett

""6-5 Filip!!!"

Härligt Mach igen!

"6-6!!!"

Helt underbart. Stannade bilen och sprang in på macken. Pep igen och tänkte helvete va mål det blir. Tar vi ledningen nu eller har vi släppt in?