Burås IK - Västra Frölunda FK 5 - 5 (1-2, 4-2, 0-1)

@ Svingeln

Det var nu Frölundas tur att besöka ökända Svingeln. Älvstranden hade tappat poäng mot Lerum och nu fanns det chans för de gröna att knappa in några pinnar.

På grund av OS-final i hockey var plötsligt båda Burås-keepers "upptagna". Man fick ringa in Mats Colliander, en av förra säsongens rookies. Mats är egentligen forward men ställde upp och tog på sig målvaktsstället.

Frölunda, som numera spelar i rött, påminde mycket om Kanadas hockeylag i utseendet. Med spelare som Per Klingnäs, Björn Karnefors och Jonas Kärrman innehar man troligtvis seriens mest fysiska trio. Att till och med Burås har svårt att stå upp fysiskt säger en hel del.

Första perioden är inte gammal när Burås slarvar på mittplan. Frölunda är inte sena med att utnyttja detta och gör 0-1. Kort därefter får Burås chansen i powerplay. Laget har under veckan tränat numerärt överläge men lyckas inte skapa några klockrena chanser. Efter 10 minuter gör istället Frölunda 0-2 på ett friläge. Burås tuggar ändå på i samma tempo och Frölunda försöker hela tiden dra ner på tempot. När hemmalaget får chansen i powerplay för andra gången ringer det. Den intränade varianten sitter signerad Pål Eriksson, med pass från Gustav Sundell.

Seriens bästa (?) målvakt sätts på prov ett flertal gånger men håller tätt.

Inför andra perioden snackas det mycket om att vi ska hålla tempot uppe, då Frölunda spelar på två femmor. De få tillresta fansen får se något mycket ovanligt i andra perioden. Gustav Sundell avlossar ett skott från slottet som borrar sig in i krysset. Kul att se att höstlöv även går att hitta såhär under vintern. Frölunda får en straff som Mats räddar och Burås reder sedan ut det numerära underläget galant. Strax därefter lyckas bortalaget göra 2-3 vid en mycket olycklig situation. Mats vet inte han har bollen och när han rör sig dyker bollen upp framför ögonen på en bortaspelare. Hemmapubliken behöver bara vänta 19 sekunder innan Lukas snyggt kvitterar. Minuten senare sätter sig Frölunda ånyo i förarsätet genom att göra 3-4 på ett frislag när Burås sover.
Skyttekungen Anton Berce kvitterar efter ett sanslöst snyggt förarbete av Filip Feldt. Filip springer från backposition och dribblar av hela Frölundas lag innan han droppar till Anton.

Vad vore en match utan ett fulmål? Burås tar ledningen för första gången i matchen genom måltjuven Samuel Andersson. En Frölundaback slarvar med bollen och keepern är inte i position. Genom att med sin långa klubba peta in bollen går Burås till vila med ledning 5-4.

Tredje perioden bjuder inte på mycket till skönspel. Båda lag har svårt att hitta riktiga målchanser. Mot slutet av matchen tar Frölunda time-out och lyckas spendera mer tid i Burås zon än tidigare. Med 17 sekunder kvar kommer kvitteringen i spel sex mot fem. Sena kvitteringar har nu tydligen blivit en tråkig tradition för de gröna. Inget lag lyckas skapa några fler chanser och matchen slutar 5-5.

För andra matchen i rad tappar Burås en ledning i slutsekunderna. Utan att ta heder från Frölunda så håller inte det spel Burås visar upp för att kriga om platserna till division 2. Frölunda tar en livsviktig poäng i bottenstriden och Burås har nu återigen fem poäng upp till andraplatsen, som numera innehas av Lindome. Det återstår nu 15 poäng att spela om och Burås måste nog ta full pott för att ens ha en chans. På fredag står suveräna Mölndal på menyn. En omänskligt svår uppgift kan tyckas. Det ska kommas ihåg att Burås är fortfarande enda lag som hotat Mölndal i år och med lite tur och skicklighet är poäng inte omöjligt.
Burås behöver lära sig att stänga matcher när man leder. Inte bjuda in motståndarlaget. I slutminuterna ska man kunna låsa fast bollen men gång på gång har vi i år sett sena poäng tappas.
Just nu är det stor fördel Lindome i racet om andraplatsen då Älvstranden för tillfället visar upp lika dålig form som Burås.

Tre burar: Anton Berce. Jobbar hårt och försöker mana på sina lagkamrater. Sätta in Anton sista minuten om man leder med ett mål?

Två burar: Mats Colliander. Gör ett bra jobb som vikarierande goaile. Ingen lätt uppgift men att endast släppa in fem mål är mer än godkänt.

En bur: Victor Baldemark. Fortsätter att övertyga i försvaret och är ett ständigt hot framåt.

Bänk-snack:

"Man märker att de inte vet vi plockat in en målvakt från gatan, då hade de skjutit mer"

Daniel Zetterlund analyserar Frölundas taktik.

"- Det där kan ju inte vara fördel domarn!