Burås IK - FBC Lerum 10 - 1 (4-0, 1-1, 5-0)

@ Svingeln

Dags för hemmapremiär för ett redan pressat Burås. Förra omgången resulterade i en klar bortaförlust där Floda var bättre på alla plan. Mölndal var inte sena med att häckla förlusten och utnämnde Burås till "omgångens flopp" på deras hemsida. Det kan tyckas larvigt att prata om en "måstematch" redan i den andra omgången, men tre poäng var nästan ett måste för att lyckas haka på serietoppen.

Dagens motstånd var inga mindre än Lerum som toppade tabellen inför omgång 2. Trots en övertygande vinst för Lerum mot Högsbo var det ändå Burås som gick in som favoriter av både Oraklet här på Burås sida, och Snillet som tippar serien på Mölndals sida.

Burås startar matchen på tre femmor och intensiteten är på topp redan från början. Båda lag bjuder upp till dans och byter chanser även fast de riktigt heta lägena uteblir. Första målet tillfaller Burås där nyförvärvet Gustav Nilsson lägger in en myra på mål från sin backplats. En skymd Lerummålvakt kan inte något göra och 1-0 är ett faktum. Inte långt därefter slår förra årets poängkung till. Med snurrfinter hämtade från 90-talet och ett prickskytte som till och med Wilhelm Tell hade varit stolt över, ökar han på till 2-0 för Burås. Mannen vi syftar på är givetvis Gustav Sundell.

Anton visar att han även i år blir att räkna med i utvisningsligan och tar en tvåminutare för felaktigt avstånd. En av de mesigaste utvisningarna tillsammans med nick. Lerum får inte till något vidare PP men lyckas träffa ribban från en väldigt snäv vinkel. När bortafansen väntade på en reducering passade Tobias på att utöka till 3-0 med ett mål i boxplay. Målet kom på pass från kapten Rickard och skottet hade knappt styrfart, men dessa räknas de också. Lerum börjar redan här bli lite griniga och drar på sig två utvisningar på raken och spel fem mot tre för Burås. Gamle räven Henric Andersson visar att han ska vara med och kriga om platserna i år och stänker dit 4-0 ganska omgående. Detta resultat står sig perioden ut. Resultatet speglade inte matchbilden. Lerum gjorde en minst lika bra period som Burås men fick inte in bollen bakom en storspelande Gabriel Nilsson i målet.

I andra perioden blir Burås i vissa perioder lite passiva och Lerum får kontakt genom ett reduceringsmål. Här står matchen och väger. Nästa mål var mycket betydelsefullt och lagen började spela med en tajtare defensiv. Plötsligt bryter Gustav Nilsson ett uppspel och Anton får tag i bollen. Anton promenerar in i slottet och prickskjuter 5-1. Ett oerhört psykologiskt viktigt mål.

I pausen ingjuter coach Brännström mod i sina spelare och säger åt dem att fortsätta på samma sätt.

Tredje perioden hinner inte bli gammal innan Jonatan gör 6-1 och här går luften ur Lerum. Jonatan firar med sin sedvanliga målgest "tåget". En målgest de gröna fansen hoppas på att få se fler gånger i år. Strax därefter blir det Sundells tur att sitta på botbänken och där gör Burås sitt andra mål i boxplay genom Anton på ett fint utkast av Gabbe. Anton slår här till med ett äkta hattrick och slänger till och med in hela fyra bollar i rad. Resultatet är nu 10-1 i en ganska gnällig period ifrån båda lagen. Lerum tycker Burås sysslar med efterslängar och vill egentligen avbryta matchen i tredje perioden då man tycker de gröna inte kan spela innebandy. Stjärnan Tommie Lundgren säger han tycker Burås är ett gäng idioter vid en situation där han får en smäll. Detta gäng med "idioter" lyckas dock göra tio mål på Lerum, så vi kan enbart spekulera i vad Lerum går under för titel då.

Perioden avslutas på ett mycket tråkigt sätt. Handgemäng uppstår mer eller mindre med elva sekunder kvar av matchen. Både Burås och Lerum förtjänar varsitt matchstraff men domarna nöjer sig med varsin tvåminutare, vilket definitivt kan diskuteras.

Burås vinner matchen välförtjänt med 10-1. Laget har marginalerna på sin sida och får de viktiga psykologiska målen. Men man förtjänar sin tur som man brukar säga. Försvarsspelet fungerar lysande och Lerums lyckade uppspel är ganska lätträknade. Hela försvaret gör en stabil insats där det var extra roligt att se nyförvärven Gustav Nilsson och Albin Segerstig ta för sig. Dessa spelare kan bli viktiga om Burås ska utmana om division2-platserna. Gabriel i målet gör en magnifik match och gör den ena fantomräddningen efter den andra. Framåt drar Anton ett stort lass idag även fast övriga forwards och centrar gör ett bra jobb.

Lerum får däremot åka hem och slicka såren. Med det spel de visar upp idag får de svårt att kriga om topplaceringarna. Laget kommer förmodligen hamna i övre mitten på placering 4-6.

En bur: Gustav Nilsson. Debutant och endast 19 år gammal. Ja ni läste rätt. När hade Burås en sådan ung spelare senast? Stabil i sitt försvarsspel där han använder sin storlek. Kryddar till det med att göra 1+2 idag.

Tre burar: Gabriel Nilsson/Anton Berce. Ja det blir ingen som får två burar idag. Anton och Gabbe får däremot dela på matchens lirare. Gabbe storspelar i målet matchen igenom och Anton gör mäktiga 5+1.

Minnesvärda kommentarer från matchen:

"- Två saker var riktigt dåliga denna perioden. För det första gör vi inget mål i PP.
- Vi gjorde mål i fem mot tre ju?
- Okej en sak var riktigt dålig denna period"
Coach Brännström missade tydligen vårt mål i fem mot tre, men är inte sen att ändra sig.

"Jag vill ha min klubba. Kl... klu... kl.. kl... klubba. Jag vill få tillbaka min klubba."
Gustav Sundell vägrar gå ifrån Lerums bås vid tumultet innan han får tillbaka sin klubba. Avd sandlådenivå?

"Nu är det elva sekunder kvar. Nu sätter vi in lugna spelare så det inte blir mer bråk. Vad gör Jonatan inne? Och Milch? Och Anton? Kom och byt genast!"
Kapten Rickard vill inte ha björnligan inne i detta känsliga läge. Avd fel man på fel plats.

"- Byt ut tekaren, han chansar ju hela tiden och hoppas på det bästa.
-  Var det inte så du gjorde alla dina mål?"