Herrestads AIF - Burås IK 3 - 6 (1-1, 2-4, 0-1)

@ Rimnershallen

Många mil har avverkats i spåren, många upphopp har lättat från svingelns äckliga golv och många idioter har sprungit(s).

Nu var det äntligen dags för seriepremiär!

Förutsättningarna kunde varit bättre. Match en fredagkväll borta i Uddevalla, som är vår enda egentliga bortaresa för säsongen och aldrig förr har dom röda kryssen på bokat varit så många. Påhittade resor och plöstliga sjukdomar, mycket talar för att många helt enkelt inte hade nerverna under kontroll.

Nio utespelare och en målvakt lyckades iallafall skrapas ihop och åkte glada i hågen mot Uddevalla för att möta ett svårbedömt Herrestad, som tagit steget upp från div5 (!) direkt till finrummet div3. Några minuter innan matchstart är vi på plats och ser till vår stora glädje att det är en ganska välfylld läktare som ska rama in premiären.

Knappt har matchen gått igång innan det för dagen fruktansvärt labila domarparet ska gå in och spela allan-ballan och ta ett såkallat Anders Frisk-beslut. För er som inte känner till detta fenomen, så är det ett domslut som tas helt utan känsla och intresse för match och spelare ofta av någon som aldrig varit med på en match som spelare. Det brukar vara pga nya direktiv från ett kontor som har många mil till närmsta idrottsplats, och på Anders Frisk tid var det i utbyte mot polletter på det lokala solariet. Återstår att se om domarparet är härligt gyllenbruna nästa gång våra vägar möts.

Beslutet som togs då undrar ni. Ett fult ord som enbart var i förbannelse över det egna agerandet och inte till domare, motståndare, medspelare, publik eller sekretariat. Rött kort direkt. Bom. Ridå.

3.42 hade gått av matchen och den ska spelas av med tre avbytare på bänken mot ett heltaggat Herrestad med en spelartrupp minst dubbelt så stor som oss med en stor hemmapublik i ryggen, det här skulle bli en lång match.

Då planen innan match var att spara på krafter och utnyttja dom lägen som gavs till fullo så blev denna taktiken än mer extrem efter utvisningen. Vi lyckas tack vare ett stort jobb hålla tätt under dom fem minuter vi får spela 4-5 och har sedan en del rull i första perioden även om Herrestad för matchen.

Mot slutet av perioden lossar Anton bössan och bollen tar via Mats, som tagit plats framför mål och in. 1-0. Ett mål som går via foten på Mats, men där han knappt hinner reagera och inte sparkar till bollen så är det inget snack. Det kändes som ett väldigt viktigt mål som ger oss en känsla av att det här faktiskt går att klara av. Nu ska vi bara hålla detta, inte tappa fokus, inte släppa in ett mål nio sekunder senare. Nio sekunder senare gör Herrestad 1-1 och uppförsbacken känns väldigt brant igen.

Resultatet står sig till periodpausen.

Andra perioden börjar med ett Herrestadsmål efter bara 52 sekunder, men i detta läget är det vår tur med en snabb replikering till 2-2 bara sju sekunder senare. Anton gör målet och rookien Sam står för assisten.

Matchen står nu och väger och Herrestad kommer till ett jätteläge där dom med en bra diagonalpass och direktskott i princip har öppet mål, men här gör Kent en fantomräddning genom att vräka sig till vänster och få tag på bollen. Inom loppet av två minuter gör sedan Mats två mål plus att Herrestad snackar till sig en 2+10 utvisning vid mål nummer två, vilket Sam utnyttjar i powerplay. Sam har nu gjort mål i 2/2 powerplay denna säsongen. Burås är 1/1 i pp i matchen och håller tätt i 9 minuter i box i denna matchen, väldigt imponerande

Tyvärr lyckas Herrestad reducera innan perioden är över och till tredje perioden är ställningen 5-3 till Burås.

Tredje perioden är sex minuter gammal när Linus skadar sig och bör inte spela mer. Dock kravlar han sig in på plan och vill avsluta matchen på plan, men då han knappt kan stödja på benet och det är onödigt att riskera allvarliga skador så tas beslutet att han ska vila resterande del av matchen.

Burås går nu runt på 4 spelare på 2 backplatser + 1 centerplats (Jim, Zäta, Anton, Andreas) och 3 spelare på 2 forwardsplatser (Sam, Mats, Jonatan). Ska vi orka matchen ut med enbart två avbytare och ett pressande Herrestad.
Vi blir tvingade till två boxplay i tredje där vi lyckas hålla tätt tack vare en frenetiskt kämpande mänsklig buråsmur.
Båda lagen utnyttjar sina respektive timeouter vilket ger oss välbehövlig vila.
Herrestad är nu i desperatläge och lastar så mycket spelare och bollar på mål som dom bara kan, men Kent lyckas hela tiden avvärja det som går igenom försvarsmuren. I sista minuten gör Anton 6-3 och vi kan äntligen andas ut! Matchen är vunnen!

Herrestad kommer direkt från div5 vilket kan ta dom några omgångar att skaka av sig. Dom har ett stabilt lag, med ett eget spel, och verkar ha en bra organisation. Dom har en blandning av rutinerat och talangfullt och kan bli ett spännande lag att följa. Är alldeles övertygad att dom kommer kunna ta en del tunga skalper i år.
Laget känns genuint rätt igenom och vi önskar dom all lycka i serien i år.

Dom burar som ska delas ut känns svårare än nånnsin, helt och hållet för att det är så många som offrar sig idag och gör det som krävs idag.

3 burar, Kent, Anton, Mats, Sam
Kent gör helt matchavgörande räddningar och är överlag stabil och sprider ett lugn i laget.
Anton avverkar nog ett maraton idag och krigar sig till flera lägen.
Mats kämpar på varje boll och gör ett hästjobb framför motståndarens målvakt vilket ger oss matchavgörande mål idag.
Sam tvättar kläderna gör tre assist och bjuder på öl efter matchen, kan man bli mer lagspelare? Perfekt som target med matchbilden som var.