Burås IK - Eken IBK 4 - 5 (1-0, 3-1, 0-4)

@ Svingeln

Ajajaj den förlusten sved! Så kan man väl på ett snabbt och enkelt sätt summera dagens drabbning mot Eken. För den som vill ha en något längre summering fortsätt läsa...

Det hade letat sig ner en del folk till gamla kära Svingeln denna afton. 99% av besökanra var dessvärre bortasupportrar. Det gick till och med att känna igen den gamle kaffemuggskastarmannen som gjorde sig känd förra året. De flesta av besökarna blev nog dock oerhört besvikna när de såg att ansiktslyftet hallen fått i princip var obefintligt. Vad kommunen ägnat sig åt i så många veckor låter jag vara osagt...

Matchen rivstartade i ett högt tempo, precis som sig bör då det var två topplag på plan. Det märktes tidigt att det var en otroligt viktig match för båda lag då utkommandet av den skulle få stora konsekvenser för fortsättningen. Spelet var jämnt och böljade fram och tillbaka. De riktigt farliga chanserna utebliv dock. Eken var nog laget som låg lite närmare ett ledningsmål i första. Burås hade en del fina anfall men det blev sällan eller aldrig vi fick några avslut på mål. Jakob "Evighetskaninen" Imberg stukade foten efter halva första i en närkamp och tvingades utgå. Trots att första perioden lutade lite åt Ekenfavör blev det ändå Burås som gjorde enda målet. Andreas "Speedkulan" Samuelsson vispade till bollen på backhand lite på måfå. Träffen blev stenhård och bollen letade sig in bakom nätmaskorna på en för dagen mycket duktig Ekenmålvakt. 1-0 till hemmalaget efter första perioden.

Andra perioden började även den i ett mycket högt tempo. Tyvärr inleddes den med en mycket olycklig minut. Kontro blev överspelad men lyckades ändå rensa bort bollen från anfallande Ekenforward. Tyvärr flög den rakt fram på fötterna på Ekens poängkung Jim Johansson som enkelt kunde skjuta bollen i mål. Ett riktigt slumpmål. Det skulle senare i matchen visa sig att slumpen och just slumpmål skulle få en helt avgörande betydelse. Burås kom efter det in alltmer i matchen och började både vinna närkamper och få till avslut på mål. Eken var inte ofarliga dom men Gabbe i målet agerad vaket och beslutsamt och avvärjde alla bortaförsök. Ställningskriget fortsatte fram tills 6 minuter av perioden återstod. Då drog Anton med det omöjliga efternamnet iväg en boll nästan från halvplan mot Ekenkassen. En skymmande Pål framför kunde se på när bollen letade sig hela vägen in i mål. Ännu ett riktigt slumpmål. Antons femma hade bara varit på plan några sekunder och fick fortsatt förtroende. Bara nio sekunder senare var det dags för honom igen. Fredrik Milch hittade Pål bakom mål med en långboll och Pål smekte fram den till Anton framför Ekenmålet som tryckte upp bollen resolut i nättaket. 2 mål på nio sekunder och 3-1 var ett faktum. Eken hamnade i någon slags koma och Burås som fick extra energi av målen fortsatte trumma på. Precis innan pausvilan bryter Anderas ett uppspel och vandrar själv in i slottet och prickskjuter 4-1 till Burås.

Inför sista vet Burås om att Eken nu måste chansa och anfalla framåt för att ha en chans att komma igen. Tredje börjar så även med ett hårt tryck men Burås tycks klara av det relativt bra. Här börjar känslan att det kan gå vägen infinna sig. Men precis då händer det. Eken får ett frislag en bra bit utanför mål och Ekens Jim uppfattar blixtsnabbt att Burås tar god tid på sig att ställa upp. Med ett direktskott lyckades han få in bollen till 4-2 och plötsligt var det spännande igen. Ännu ett riktigt slumpmål som kom till utan att det egentligen var någon målchans. När 7 minuter är avverkade fiskar en Ekenspelare upp bollen några meter in på Burås planhalva och drar iväg ett skott. Bollen letar sig in i mål och ställningen är reducerad till 4-3. Återigen tillkommer ett mål ur en situation som knappt kan anses som farlig.

Burås börjar darra rejält medan Eken fått luft under vingarna. Man stressar Burås och Burås tappar boll kors och tvärs. Med 5 minuter kvar kommer den jobbiga kvitteringen. Denna gång är det ett riktigt snyggt mål då Ekens Jim vandrar in i slottet och trycker dit den i krysset. Burås tar time-out och vet att poängen man just nu har är guld värd. I slutet uppstår en svårbedömd situation med ett ytterst tveksam domslut som resulterar i straff för Eken. Med marginalerna på sin sida tar Eken ledningen med 5-4. Burås kämpar hejvilt sista 4 minuterna och är nära vid ett par tillfällen men när ljudsignalen går får man erkänna sig besegrade av de lila/gula.

En mycket tung förlust för Burås. Ledning med 3 mål i sista och ändå 0 poäng. Ytterst jobbigt att vara så nära med tanke på hur viktiga poäng det handlade om. Förra årets möte i Svingeln slutade precis tvärtom. Eken ledde med 4-1 inför sista perioden då Burås vände med 4 raka mål. Då var tabellplaceringarna inte lika viktiga för något av lagen som det var idag.

Vill även poängtera att frånsett straffsituationen så gör domarna en mycket stabil insats idag. Det är inte lätt att döma en match som betyder så mycket för båda lag. Mycket skrik från båda lagen i båsen och mycket klagande gör att det är lätt att tappa en sådan här match. De stod upp bra och de gick även att diskutera med. Självklar förlorar man inte på ett domslut när man tappar en 4-1 ledning till 4-5 men tyvärr blev straffen väldigt ödesdiger denna gång och poängen som försvann med den likaså.

Eken är ett duktigt lag med många bra spelare. Målvakten idag var duktig och ett par spelare stack ut lite extra i mellan åt. Man ska inte på något sätt förringa laginsatsen de gör men frågan är ändå om inte Jim Johanssons betydelse för Eken är helt avgörande. I praktiken helt osynlig i 2,5 period. Trots det hinner han med två "skitmål". När Eken jagar kvittering i tredje så är det han som hela laget förlitar sig på. Han gör ett snyggt tredje mål efter 15 minuter i sista och därefter sätter han en enormt viktig straff i ett pressat läge. Fyra mål utan att synas är bra gjort, bara att lyfta på hatten.

Burås gör en bra insats och alla jobbar hårt för varandra. En dag som denna när förlusten svider som hårdast är det svårt att ta till sig beröm men vi krigar på bra i 60 minuter och matchen kunde lika gärna slutat med Burås seger. Det är väl ingen som glömt Antons skott i kryssribban precis innan Eken kvitterar till 4-4? Många förtjänar burar efter hårt slit och fördelningen denna gång är inte lätt.

En bur: Pål Eriksson- Pål är inblandad i ett par av målen framåt och skapar en hel del idag, både åt sig själv men även till lagkamraterna.

Två burar: Gabriel Nilsson- En stabil insats och många fina ingripanden. Gabbe själv har höga krav på sig men det faktum att det vilar en trygghet hos utespelarna när han står i kassen värderas högt!

Tre burar: Anderas Samuelsson- En frisk fläkt som jobbar hårt och springer mycket. Får idag utdelning via två mål.