Utanför planen

Inget planerat

IBK Walkesborg 99 - Burås IK 11 - 10 (5-5, 3-3, 3-2)

@ Rimnershallen

Det händer titt som tätt att det blir handbollsresultat i denna serien men det är ytterst sällan Burås är ett av lagen som spelar då. Helgens resultat var ett högst sagt oväntat resultat med Burås ögon sett. Innan mötet mot seriejumbon Walkesborg hade Burås snittat 5,2 mål framåt och släppt in 4,9 mål bakåt på 17 matcher. Det ger oss en nästsista plats gällande mål framåt (Högsbo har gjort 1 mål mindre) samt en andraplats gällande minst insläpp mål (Öckerö har släppt in ett mål mindre).

Statistik är annars rätt intressant. Statistik ljuger aldrig och här kan man få fakta svart på vitt. Burås har senaste tiden anklagats för att spela fult med våldtäktsöverfall och brutala hockeytacklingar på motståndarna. Man har till och med gått så långt att man kallat oss grisar och att vi borde skämmas över att spela innebandy i diverse gästböcker. Jag tog mig därför friheten att kolla upp hur många minuter vi vistats på botbänken denna säsong. Det visade sig att vi spenderat 93 minuter på botbänken under 18 spelade matcher. Det ger lite drygt 5 minuter / match. Ett riktigt busgäng kan tyckas. Men efter att ha tittat och jämfört med seriekonkurrenterna kommer det häpnadsväckande resultatet. Burås är INTE det mest utvisade laget i serien. Vi är inte ens tvåa. Faktum är att vi hamnar först på en tredje plats…från slutet! Japp, du läste rätt. Blott 2 lag i serien har färre minuter i utvisningsbåset än Burås. Det är Floda och Zenith. Övriga har betydligt fler minuter. Myggenäs har t.ex. två spelare som tillsammans har fler minuter än hela Burås tillsammans! Så var det med det! Åter till ordningen.

Efter två tunga förluster var det bara vinst som räknades mot ett Walkesborg som haft det tungt denna säsong. Blott 2 vinster på 18 försök och parkerad längst ner i tabellen. Laget har dock varit med i de flesta matcherna och har ett par snöpliga uddamålsförluster i bagaget. Mot Burås hemma chocköppnade man och ledde med hela 5-1 innan Burås kunde vända på steken och vinna med 8-7. För Burås har veckan inte varit bra. Många sjukdomar och skador gjorde att träningen fick ställas in. Inför helgens drabbning var 7 utespelare + målvakt speldugliga. Efter att ha ringt runt bland de småsjuka och småskadade lyckades truppen till sist bli 9 utespelare + målvakt. Med detta faktum visste Burås att det skulle bli tufft trots att det var jumbon i serien.

Burås öppnade matchen bra och tog rättvist ledningen med 1-0. Walkesborg hade dock inga planer på att ge upp utan kvitterade omgående till 1-1. Matchen var jämn och det byttes chanser åt båda håll. Burås spelade riktigt bra framåt och så småningom kunde man göra både 2-1 och senare 3-1. Tyvärr hade man otroliga problem i defensiven och Walkesborg hittade en fri yta i mitten av slottet som de mycket effektivt utnyttjade. Innan hesa fredrik ljöd för första gången stod det 5-5 på tavlan.

Det blev en målrik historia där lagens mål avlöste varandra. Trots att Burås i pausen pratade ihop sig o m att täppa till i luckan som Walkesborg så effektivt utnyttjat så förblev den öppen. Walkesborg gjorde mål igen från samma position och ingen i Burås kunde se vart det felade. Aldrig har coach varit så efterlängtad och saknad! Han hade behövt för att se vart felet låg.

Burås gick ikapp och förbi igen efter  mål av Rickard och Tobias. I slutet av andra så drabbades Walkesborg av en 5 minuters utvisning och Burås fick en gyllene chans att avgöra. Trots rätt dåligt powerplay lyckades Oscar från backplats prickskjuta 8-7. Tyvärr skapade man inte mycket mer i det långa powerplay:et.

Istället gjorde Walkesborg både 8-8 och 9-8 och Burås gnuggade geniknölarna för att försöka få stopp på baklängesmålen. Tyvärr hade man inget botemedel denna kväll. Daniel Zetterlund gjorde sitt fjärde assist när han hittade fram tlll Rickard som gjorde sitt fjärde mål för kvällen och Burås nionde. Med 4 minuter kvar rycker Jim Kontro upp med bollen, gör en soloraid genom Walkesborg och hittar så småningom fram till Tobias Rosqvist som gör ack så viktiga 9-10 och det kändes då som att vi skulle greja 3 viktiga poäng. Tyvärr, återigen, utnyttjade Walkesborg Burås akilleshäl och gjorde både 10-10 och 11-10 de sista minuterarna och förlusten var ett faktum.

Att göra 10 mål framåt och ändå förlora är givetvis inte acceptabelt. Vi gör en bra match med de få spelare vi har men vi lyckas inte hittat något botemedel mot Walkesborgs anfallsspel. Många spelare visade framfötterna. De 3 backarna Linus, Oscar och Jim gör ett hästjobb därbak. Linus spelar hårt och bestämt, Oscar blir tvåmålskytt och Jim är stabil både framåt och bakåt. Kedjan med Daniel, Rickard och Tobias står för 7 mål framåt och hittar varandra väl. Rickard gör 4 mål och Daniel spelar fram till samtliga. Anton sliter hårt som vanligt och skapar många chanser framåt. Inte helt lätt att dela ut burarna denna afton.

3 burar: Jim Kontro

2 burar: Rickard Jönsson

1 bur: Daniel Zetterlund