Burås IK - Marstrands IBK 10 - 2 (2-0, 4-0, 4-2)

@ Svingeln

På tisdagskvällen var det dags för Burås första (och sista) träningsmatch inför seriestarten. För motståndet stod Marstrand, som huserar i division 3.

Det syntes direkt att Burås var både starkare och höll ett högre tempo, vilket var vad man kunde förvänta sig med tanke på den gedigna försäsongsträningen. Dock såg det en smula nervöst ut och man verkade ibland inte riktigt vara bästis med bollen, fast det tog sig allt efterhand.

Efter drygt halva första perioden fick Karin spräcka nollan efter att på egen hand ha satt 1-0. Fyra minuter senare ökade Martina T på till 2-0 efter att ha blivit framspelad av Lisa. Marstrand pressade på litegrann och hade några skott, men det var inget som inte debuterande målvakten Madde eller hennes stolpar kunde hantera.  Det hettade till i slutet av perioden och Marstrand fick faktiskt in bollen till sist efter en rörig situation framför hemmamålet, men slutsignalen hade gått en tiondels sekund tidigare. Saved by the bell, så att säga.

Andra perioden inleddes med powerplay för Burås. Green Giants har länge varit kända som ett något baktungt lag, och i år är man dessutom anmärkningsvärt backtunga. Jannice anmälde sig frivilligt till forwardsplats när kapten Sjövind behövde möblera om, och det var ingen dum omplacering. Jannice hade flera vassa skott under det numerära överläget men fick vänta ännu en stund innan hon visade att hon visste vad hon gjorde där uppe och satte 3-0-målet.

Kedjan med Karin, Sara och Vickan var på hugget idag, och Karin fick göra två mål på pass från Sara - det andra efter ett klapp-klapp-anfall som hämtat ur instruktionsboken - och däremellan gjorde Vickan kvällens snyggaste mål när hon lobbade in en boll i krysset från mitten nånstans.

Tredje perioden fortsatte som det andra hade slutat och Martina S inledded målskyttet i sjunde minuten. Mindre än en minut senare fick de senaste årens prenumerant på poängdrottningspriset äntligen skriva in sig i protokollet då hon vispat in 8-0-målet efter lite action framför Marstrands mål. Ja, det är Malin det handlar om, alltså.

Ytterligare en minut senare fick Marstrand powerplay efter att Tille hade visat lite väl bestämt var skåpet skulle stå, men det hanterades av Burås utan större problem. Istället ökade man på ledningen till 9-0 efter att ha blivit fulltaliga. Malin vann boll på egen planhalva, drog några backar, rundade målvakten och rullade in bollen i mål så där som hon är specialist på.

Strax därefter var det dags för boxplay igen då Karin gjorde sig skyldig till det klassiska regelbrottet Liggande Spel. Tyvärr så nyttjade Marstrand läget bättre den här gången och kunde reducera med ett snyggt skott från halvdistans. Minuten senare tilläts de även göra sitt andra mål för kvällen i ett två-mot-en-läge efter en misslyckad Buråspassning hem i mitten.

Kvällen avslutades med att Jannice, som konstaterades besitta den för Burås något unika egenskapen att hon faktiskt träffar mål när hon skjuter, gör sitt andra mål på pass av Martina T.

Även om det var en på pappret lätt match så var det viktigt för Green Giants att få spela en riktig match. Uppspelen såg bra ut men man behöver nog gå hem och öva frislag litegrann, och kanske se till att man slutar sätta försvaret i läskiga numerära underlägen på grund av slarv i anfallszon. De tre nyförvärven - Madde, Oscar och Tille - gjorde mycket bra ifrån sig och visade att de kommer att vara värdefulla för Burås den kommande säsongen. Hetast i övrigt i Burås var Karin Didriksson, som vi får hoppas kan vara med på lite fler matcher än förra året. Martina T visade också med sina 1+3 poäng att hon kommer att bli en assistläggare att räkna med i år med.