Utanför planen

Inget planerat

Burås IK - Sportlife Kungälvs IBK D2 4 - 2 (0-0, 2-0, 2-2)

@ Svingelns Sporthall

Damdebut! Man gick in med en smula press eftersom herrarna just hade tagit hem en 9-6-seger mot Kungälv, och Green Giants ville förstås inte vara sämre. Det började fint då man fick powerplay redan efter 2:22. Bollen rullades bra och Jannice avlossade några skott, men inget gick in. Burås var hetast i inledningen av matchen, men ungefär i mitten av första perioden började Kungälv komma in i matchen så smått. Trots att Kungälv spelade i division 1 så sent som förra året så var det inget speciellt skäckinjagande motstånd som bjöds i Svingeln.

Lillis passade på att ta en utvisning, men Burås hade inga problem att hantera det numerära underläget och skapade till och med målchanser under tiden. De lägen som skapades av bortlaget hanterade Madde lysande. I slutet av perioden bestämmer sig Elin för att hon inte vill vara sämre än Lillis, så även hon får ta en stund på botbänken. Även detta boxplay löses mycket bra av Burås, som lyckas skapa målchanser trots en dam mindre på banan. Kungälv har visserligen några skott de med, men Madde är med bra. Efter att Burås blivit fulltaliga får Lisa och Martina T ett ypperligt läge att ta ledningen, men bollen smiter strax utanför mål. Precis när man tror att perioden ska ta slut avslutar Kungälv med en fasthållning som innebär att Green Giants kommer att få inleda andra perioden med powerplay.

Det numerära överläget ser stabilt ut och Jannice försöker på nytt få hål på Kungälvsmålvakten. Martina T oroar i slottet men tyvärr låter första målet vänta på sig. Istället får Kungälv ett riktigt vasst läge på ett långt utkast, men Madde gör en kvalificerad räddning. Strax därefter försöker sig Kungälv på att peta in bollen köksvägen, men istället vänder spelet och Martina T är ytterst nära att sätta kvällens första mål men får nöja sig med att se bollen ta i burgaveln.

Efter 9:18 är det återigen dags för powerplay för Burås. Spelet är snyggt men målen uteblir. Man får vänta till 14:47 innan Karin får bollen av Martina T och välförtjänt trycker in 1-0. Kungälv ökar pressen något men antingen skjuter de utanför eller så gör Madde kanonräddningar. Istället får Burås göra 2-0 genom kapten Sjövind, som direkt på ett frislag på mitten slår en strumprullare som letar sig hela vägen in  i mål. Som tur är räknas även skitmål...

Med tio sekunder kvar av matchen sliter sig Malin fri men får ett slag i skottögonblicket och straffen är ett faktum. Karin tar avslappnat hand om den, men bollen letar sig utanför stolpen istället för in i buren.

Tredje perioden inleds precis som den andra med powerplay. Burås hoppas på revansch för straffmissen men det låter vänta på sig ända till sjunde minuten, när Karin i kvällens femte powerplay får sätta 3-0-målet vid målvaktens bortre stolpe efter en genial passning från Martina S. Samma Martina hade förresten hävdat att hon var krasslig och var lite orolig för sin prestationsförmåga i premiären, men det var inget man kunde se något av från sidan.

Mitt i perioden tog bortalaget timeout, och det gav resultat då man en dryg minut senare spräckte nollan efter snyggt soloarbete av Evelina Premberg. Burås blev lite nervösa av Kungälvsanstormningen och började slå ifrån sig bollarna lite väl vårdslöst, och i sextonde minuten kom Kungälv ännu ett snäpp närmare när de fick sätta 2-3.

Efter det tog även Burås timeout. Det är oklart vad som sades, men troligen nåt i stil med "Sofie, gå in och skjut in den vid borta stolpen!" - för det var just vad hon gjorde sex sekunder efter att spelet satte igång igen. Med två måls marginal fick Green Giants lite andrum och man ägnade sig åt att hålla bollen bakom motståndarmålet. Till slut blev det lite väl frustrerande för Kungälvsförsvaret, som valde att utdela en ryggtryckare som resulterade i att Burås fick avsluta matchen i numerärt överläge, kvällens sjätte. Alltså hade man inga problem att hålla kvar ledningen tills slutsignalen gick och seger i seriepremiären var ett faktum.

Green Giants såg stabila ut och hade tidvis mycket snygga spelkombinationer. Backarna gjorde ett mycket bra jobb, både defensivt och offensivt. Bäst idag var Madeleine Oscarsson, som både vann väldigt mycket boll och styrde powerplayen felfritt. Martina Sjövind visade också trots eventuella krämpor upp sin kloka och lugna spelstil som ger stabilitet till hela laget.