Burås IK - Pixbo Wallenstam IBF 4 - 3 (1-1, 2-1, 1-1)

@ Svingeln

Årets sista match, dessutom direkt avgörande mellan andraplacerade Burås och tredjeplacerade Pixbo. Så länge Burås gav sjutton i att förlora skulle silverplatsen vara säkrad, eftersom Pixbo låg en poäng efter. Förlust, däremot, skulle innebära en snöplig netpetning från andra till tredje platsen precis i seriens sista skälvande minut.

Matchen börjar i högt tempo från båda håll. Pixbo var mycket snabba och hårda, och Burås fick lägga om sina uppspel något. Det gjorde å andra sidan inget, utan man kom flera gånger fram fint i mitten istället för att försöka med de vanliga inspelen från hörnen. Man fick ett litet avbräck efter några minuter, då Martina skickades ut efter en hands, men Burås spelade tidernas snyggaste box. Med tanke på att den bestod av 75% högkvalitativa backar var det inte så konstigt att Pixbo hade svårt att komma igenom (och nej, den fjärde spelaren var ingen lågkvalitativ back, det var en anfallare). Amanda regerade på vänsterkanten och snodde åt sig boll efter boll och man blev fulltaliga igen utan större problem.

Dock fick Pixbo ta ledningen några minuter senare genom en fullträff i krysset. Burås deppade inte ihop för det - man har nämligen en ovana att förlora matcher där man gör det första målet. Istället väntade man till mitten av perioden. Lillis spelade snyggt fram Sanna B, som satte sitt skott stenhårt i underkanten av ribban (vad är det med Burås och målramen nuförtiden?!?!) varefter Clara kom och dunkade in returen. Resten av perioden var mållös och man gick till paus med oavgjort.

Andra perioden inleddes bäst av Pixbo, som gjorde 2-1 efter 58 sekunder. Burås behövde dock bara tre minuter innan Sara kunde kvittera ur snäv vinkel. Men man nöjde sig inte med det, utan Amanda såg till att helt på egen hand sätta 3-2-ledningen genom en tjusig soloraid och ett lurigt skott vid vänstra stolproten. Perioden fortsatte med tufft spel från båda hållen, och den publikskara som lockats till Svingeln trots det fina vårvädret borde inte vara besvikna på den underhållning som bjöds.

I tredje perioden gick Burås ned på folk för att höja tempot ytterligare och skaffa lite stabilitet. Det var lite hispigt ibland. Pixbo var vindsnabba och nu började man pressa mer och högre upp. Green Giants löste ändå det här mycket bra för det allra mesta. Elva minuter in i perioden fick Burås powerplay efter att en Pixbotjej spelat liggande, men det resulterade inte i något. Några minuter och en bortatimeout senare fick man istället spela boxplay igen efter att Frida kommit för nära bortamålisen på ett utkast. Det sköttes strålande även denna gång, och Pixbo kom inte närmare än en stolpträff. Därför kom det som en kalldusch när en motståndarback fick skjuta ett långskott som retligt passerade en skymd Linda, och det var kvitterat och mycket nerv i matchen.

Oavgjort räckte som sagt för Burås för att säkra andraplatsen, men för Pixbo var det seger som gällde. Med tre minuter kvar av matchen tog motståndarna ut målvakten och pressade högt. Burås fantastiska försvar klarade dock av det här, och med bara ett fåtal sekunder kvar av matchen sticker Sandra upp med en boll hon vunnit, och drar till ett löst rullskott som hinner leta sig in i mål när klockan står på 19:59. Jublet bryter ut! Seger åt Burås!! Hurra!

Det var oerhört roligt att see Green Giants idag. Alla valde att visa sig från sin bästa sida just i den här viktiga matchen. Det var så otroligt många som lyfte sig att det är jättesvårt att säga något om nån individuell spelare. Centrarna slet och vann väldigt mycket boll, forwardsen sprang som djur och jobbade stenhårt både framåt och bakåt, försvararna var omutliga och stenhårda bollvinnare, Linda var en iller i målet och Lasse tog timeout i precis rätt ögonblick. Det var nog årets bästa match på många sätt, och det kändes otroligt skönt att få avsluta den med en seger i sista sekunden! Go Green Giants!