Eken IBK - Burås IK 9 - 4 (3-3, 5-1, 1-0)

@ Ekenskolan

Bilder från matchen har du här

Ett av seriens förmodade topplag, Eken IBK, tog emot den gröna lagmaskinen hemma i Eken Colosseum på fredagskvällen. Eken Colosseum har många likheter med gamla Kejsar Vespasianus Colosseum i Rom. Båda är fina att besöka men ingen vill befinna sig på planen. Burås var på förhand inställda på en tuff match mot ett hårt pressande Eken och på ett betonggolv som gör det mer eller mindre omöjligt att lira boll. Fredagsmatcher är och kommer dessutom aldrig vara någon favorit för ett gubbigt Burås, men säsongen kommer bjuda på många sådana och matchen mot Eken var ett bra bevis på hur tufft dessa matcher kommer bli.

Matcherna ute in Kållered brukar innebära högt tempo och mycket skott, Eken är ett bollsäkert lag som kan spela riktigt bra innebandy i sina stunder. Burås startade matchen med två femmor med Linus och Gabbe som reserver. En av få gånger Burås har två målvakter till samma match! Matchinledningen blev, precis som befarat, tuff och Burås har otur redan efter dryga två minuter när Eken tar ett skott från kanten som missar mål med bred marginal. Men tyvärr styr Calle den olyckligt i eget mål medan han tar bort en motspelare framför mål, 1-0. Inte alls den starten Burås behövde. Eken fortsätter trycka på och lastar bollar på Kent som står upp bra och håller dom borta från nätmaskorna. Burås börjar sakta men säkert jobba in sig i matchen med hårt arbete och det ger till slut resultat då Anton får sätta 1-1 via ett fint diagonalpass från Kontro. Efter det tar Burås över matchen och lyckas stoppa Ekens uppspel och hindra deras spel. Ekens backar tvingas till dåliga beslut och börjar lägga höga bollar i brist på bättre alternativ. Burås jobbar fram riktigt grymma chanser, Sam har en stolpe stolpe ut, Jonatan missar öppet mål. Vid flera tillfällen dansar bollen på mållinjen men plastuslingen vill inte in. Då tar Anton, som är dagens kapten för dom gröna, ansvar och gör ett  äkta hattrick genom 1-1 på ett diagonal pass från Kontro, 2-1 på egen hand och 3-1 genom återigen pass från Kontro. Efter det så vänder matchen igen och Eken får grepp om Burås och lyckas med skicklighet och en del slarv från Burås sida ta sig in i matchen igen. Burås får en tung skada när Samuel tvingas gå av med en sträckning i låret, Linus kommer in och tar hans plats bredvid Jonatan och Andreas. Men allt nötande från Eken ger resultat och de lyckas reducera och sedan kvittera innan perioden är över.

Burås kommer ut i andra perioden efter vad som verkar varit en tupplur under pausen efter en hård arbetsvecka. Eken däremot måste ätit dunderhonung eller annan dopingklassad substans. De kommer ut och kör över Burås totalt och efter endast 8 minuter in i mellanakten står det 8-3! Totalt mörker för Burås och det blir inte ljusare när Anton "hat-trick" Berce tvingas kliva av med en identisk skada som Samuel. Burås tvingas ändra sitt spel, går ner på tre backar och Björn som tar över som kapten kliver upp bredvid Jakob och Mats. Burås hämtar sig efter tuppluren och stoppar upp raset med väldigt hårt och uppoffrande spel. Alla kämpar för varandra och tillslut ger det hårda jobbet resultat. Efter ett utkast från Kent till den evigt springande Jakob, som lyckas göra sin gubbe och på ett Alexander Ovechkin liknande sätt, hittar han nätmaskorna med en mirakelbackhand rakt upp i nättaket bakom en överraskad burväktare i Eken. Perioden spelas av med att Eken trycker på och Burås kämpar för allt dom har för att freda målet.

Burås går ut i tredje och försöker satsa på att få in bollen på mål, men Eken är skickliga och täcker av försöken och gör det väldigt tufft för Burås. Kent som jobbat på hårt i målet första 40 min lämnar plats för Gabbe sista 20 min. Han blir testad direkt när Eken inte visar några tendenser på att bara vilja spela av matchen. Eken får resultat på ett frislag. En diagonalpass genom slottet när Burås står och sover, 9-4 efter fyra minuter in i sista. Burås reser sig och avslutar matchen hedervärt med mycket slit och hjärta för varandra men tyvärr saknas orken för ett konstruktiv offensivt spel när Eken spelar som dom gör i sin hemmaborg.

Burås gör delvis en bra match, men tyvärr finns inte orken där efter två jobbiga skador och en så dålig start i andra perioden. Bara lyfta på hatten åt Eken som kör över Burås totalt under stora delar av andra och tredje perioden. Kommer bli en hård batalj hemma i Svingeln under våren. Eken kommer vara med och slås i toppen i år, väldigt svårslagna ute i Kållered. Med många individuellt skickliga spelare och duktiga skyttar. Blir intressant hur deras säsong kommer utveckla sig. Helgens burar delas ut enligt följande:

3 burar: Anton, kapten och stort ansvar på plan och tre mål, tyvärr skadad i mitten av andra

2 burar: Jakob, killen som aldrig sluta springa och lyckas sätta press på motståndarlaget nästan helt själv.

1 bur: Resten av laget! Alla kämpar för allt dom orkar och är delaktiga i att inte släppa in fler mål. Hade vi börjat hänga med huvudena och slutat spela hade Eken kunnat rinna ifrån och vinna med betydligt mer än vad det blev.